Крисчън Бейл - пазете се, камикадзе!

Ирина Иванова 29 January 2019

Става звезда едва на 12 с филма „Империя на слънцето“ на Стивън Спилбърг. На пресконференцията след премиерата интересът към него е толкова голям, че вместо да отговаря на въпросите, момчето забива поглед в листа хартия пред себе си и безпомощно драска с оранжев молив, след което се опитва да избяга.

Днес Крисчън Бейл е на 44 години, снимал се е в над 50 филма, има един Оскар и един Златен глобус за „Боецът“, 2010, както и поне дузина номинации за тези и други най-престижни награди. На Златни глобуси’2019 той бе една от най-актуалните звезди, защото спечели за втори път престижната статуетка  за главна мъжка роля за превъплъщението си в бившия вицепрезидент на САЩ Дик Чейни във филма „Вице“ на Адам Маккей. Сега предстои да разберем дали ще спечели и Оскар за същата роля. Но дори това да не се случи, Крисчън Бейл отдавна е доказал, че е в отбора на най-добрите сред най-добрите.

Бейл не се е променил особено – в него все още живее онова 12-годишно момче, което се опитва да избяга от вперените в него погледи на журналистите и вечните им въпроси. Дава интервюта само ако изрично е упоменато в договора му, а личния си живот охранява с цената на всичко, като никога не се изкушава да го използва за рекламни цели.

Англичанин, роден в Уелс, но без, както сам признава, да се чувства уелсец, Бейл е от артистично бохемско семейство – една от прабабите му е актриса, единият му дядо е стенд ъп комик, а другият – каскадьор дубльор на кинозвездата Джон Уейн. Баща му e пилот, а майка му – циркова артистка и клоун. Семейството е непрекъснато на път и до 1991 г., когато родителите му се развеждат, Бейл сменя местоживеенето си цели 15 пъти.

Като дете обожава да се мотае зад кулисите на цирковата шатра, докато майка му репетира или има представление. „Непрекъснато срещах красиви момичета в блестящи костюми, които все ме прегръщаха и целуваха. Беше магическо време“ – казва актьорът, убеден, че именно циркът го е вдъхновил да опита късмета си като актьор.

Започва като повечето деца – с реклами. На 7-годишна възраст печели малка роля във филм, в който си партнира с тогавашната съпруга на Стивън Спилбърг Ейми. Мисис Спилбърг е толкова впечатлена от него, че когато мъжът й обявява кастинг за главната детска роля във филма си „Империя на слънцето“, тя настоява да обърне специално внимание на Крисчън Бейл. Не е нужно да го убеждава, Спилбърг разбира веднага колко е талантлив този тийнейджър и избира именно него измежду 4000 кандидати, отваряйки му по този начин портата към голямата кариера. Отзивите за ролята, която прави Бейл, са възторжени, интересът към него – огромен и той рухва психически под тежестта на всички очаквания, на които трябва да отговори. Иска да зареже актьорството, но точно тогава баща му се разболява и спира да работи. Издръжката на семейството се поема от Бейл.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР