Следобедното ми прегрешение е... сладкото
Как да се преборим с глада си за захар във втората част на деня
eva.bg 27 August 2021
Да, знаем обичайната история: става 16:00 следобед и дори и след изядения обяд, по някакъв начин захарта те изкушава. Изведнъж жадуваш за нещо сладко, някакъв шоколадов десерт, френски макарони, торти, кексчета, а може би за шоколадовия бонбон, с който по-рано те почерпи колегата, който има рожден ден. И не, дори изпитото след обяда кафе не ти помага, за да утолиш глада си за захар.
Е, има начин да предотвратиш това, за да не заличаваш успешните резултати във фитнеса, а и да чувстваш ситост, докато дойде вечерята. Ако започваме деня си с правилната храна, то следобед няма да чувстваме глад за захар, твърди диетологът Таня Зукерброт. Тя препоръчва никога да не се пропуска закуската, като се набляга на такава, която съдържа плод и кисело мляко.
Най-важно е обаче какво е менюто за обяд, защото от него зависи какво ще ти се яде след няколко часа. Обяд, който е богат на фибри и протеини, ще държи стомаха сит през целия следобед и няма да усещаш нуждата да похапващ сладко след това.
Перфектното обедно меню според Таня Зукеброт е зелена салата с броколи, сърцевина от палма и протеин по избор – сьомга, пиле или тофу. Тази храна подобрява мозъчната дейност и дава енергия. Ако се добави авокадо към обяда, то ще помогне за удължаването на усещането за ситост. Полезните мазнини в него карат разграждането на храната да става постепенно.
Другото предложение за перфектен обяд на Зукеброт е супа от леща, в комбинация със зелена салата или микс от зеленчуци и протеин. Меню, което не е богато на протеини и фибри, се разгражда много бързо и кара организма да иска още нещо за хапване в следобедните часове.