Бали - чудесата се случват

Богатата култура на Бали се усеща на всички нива в живота на острова – от красивите и изискани цветни листенца, разположени навсякъде, до безбройните храмови церемонии и уличните процесии с празнично облечени местни жители под разветите високо в небето стотици хвърчила

Любомир Василев 15 January 2019

На Бали можеш да се изгубиш в хаоса на Кута, да се потопиш в хедонистичните удоволствия в Семиняк, да сърфираш на диви плажове в Нуса Дуа или да потърсиш смирение в Убуд. В Бали наистина се случват чудеса. Можете да си представите изненадата ми, когато пътувайки към своеобразния духовен център на острова Убуд, спирайки по средата на нищото, за да утоля жаждата си с поредния пресен кокосов орех, към мен се приближи симпатична млада жена, която на добър английски ме попита откъде съм и след като й отговорих, ме разпозна и каза: „Ти си Любо от София“. Светът е малък и благодарение на запознанството ми с хубавата Ана, занимаваща се с йога от година и половина тук, получих така ценната информация, която само местен може да ти даде.

В Бали забелязах два вида кулинарни пътешественици – такива, които са готови да похарчат стотици долари в модерен азиатско-френски фюжън ресторант, и други, обсебени от това да открият най-автентичната балийска храна, заредени с кутийка имодиум в джоба. Уличната храна тук се предлага навсякъде в малки и скромни бараки или просто е наредена на пейки под ратанови навеси, наречени варунг. Докато туристическият пътеводител и местният консиерж ви предупреждават, че да се храните на улицата е все едно да играете руска рулетка със стомаха си, аз заставам твърдо зад това, че нивото на хигиената на уличната храна тук е като в повечето заведения у нас.

Благодарение на епизода за Бали на Антъни Бурдейн, в който той казва, че тук е ял най-вкусното печено прасе въобще, „Ибуока“ се превръща в туристически магнит. Тук известното Баби-гулинг – парчета печено нежно свинско с дебела хрупкава коричка, поднесено с лютив червен сос върху местни зеленчуци, варени яйца и ориз, е наистина уникално. Всяко прасенце е пълнено с тайна смес от билки и е печено поне пет часа на бавен огън върху дървени въглища. Независимо че можете да споделите обяда си с цял автобус китайски туристи, „Ибуока“ е задължителна дестинация за обяд.

„Мозаик“ е кулинарно преживяване в другата крайност. Разположен в джунглата на Убуд, със спираща дъха гледка от терасата към гъстите палми, ресторантът се отличава и със зашеметяващата кухня на френско-американския шеф Крис Саланс, която със сигурност щеше да бъде удостоена със звезди Мишлен, ако беше в Европа или Америка. Вечерята тук може да отнеме няколко часа, но да се храниш в магична тропическа градина, осветена от безброй свещи, е незабравимо преживяване. Саланс готви това, което го вдъхновява в момента, като например говеждо филе с джак фрут във вермут и балсамова редукция или жълтопереста риба тон с дресинг от листа от лайм и сорбе от кайсии.
„Барбакоа“ се е утвърдил като един от най-добрите ресторанти в Семиняк, посветен на барбекюто на дървени въглища. Обвита в дим, кухнята залага на латиноамериканския стил, като създава рустикални местни ястия. Разположен в гостоприемното пространство на бивш склад, с гледката към оризовите полета и с добрата си храна ресторантът е един от тези, които просто трябва да бъдат посетени.

„Локаворе“ в Убуд поставя акцент върху изобилните продукти на Бали, включвайки в менюто си местния бодлив лобстер, стриди от Сумбава и морски охлюви. Главните готвачи създават менюта, като включват впечатления от Индонезия и Европа буквално във всяка чиния.

Room 4 Dessert в Убуд е уникално място. Тук, където хората използват палмови листа вместо чадъри и хиндуистките храмове се издигат на всеки ъгъл, можете да изпиете точно толкова добър коктейл Манхатън, колкото и  в Ню Йорк. Немалка заслуга за това има Уил Голдфарб. След като завършва Льо Кордон Бльо в Париж през 90-те и прекарва около година в гастрономическата институция Ел Були, той работи за някои от най-добрите шефове в Ню Йорк като Пол Либранди и Моримото, преди да отвори своя десерт бар в Сохо. През 2007 г. Голдфарб мести бизнеса си на 10 хиляди мили от дома в сърцето на Убуд. Room 4 Dessert предлага не само храна, която бихте могли да опитате в най-добрите ресторанти в света, но и страхотни коктейли към всяко ястие.

„Худжан локале“ е ново място на кулинарната сцена в Убуд. Зад кулисите му е многократно награждаваният стрийт фууд готвач Уил Мейрик, който умело използва всички локални подправки и добре познава местните фермери. Тук може да се опита отлична индонезийска кухня. Храната е толкова интересно приготвена, че понякога удивява дори местните. Препоръчвам пилето Lombok.

Spaghetti Kitchen препоръчва/

IBUOKA
OMNIA Beach Club
Mozaic
Barbacoa
Locavore
Room 4 Dessert
Hujan Locale

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР