Синемаграфия - новото Instagram изкуство

17 December 2018

Синемаграфиите представляват статични кадри, в които има леко, повтарящо се движение – развяваща се на вятъра коса, отразяващо се във витрина преминаващо такси, капка вода, която се плъзга по току-що измит плод… Анимацията е деликатна, едва забележима, а останалите обекти остават замръзнали. Контрастът между статика и движение обаче е ясно изразен и създава визуална илюзия за жива картина, или че снимката е част от видеоклип.
Пресечна точка между фотография, изкуство и кино, синемаграфиите се появяват за първи път през 2011 г. благодарение на американските фотографи Джейми Бек и Кевин Бърг, които създават техниката, за да придадат елемент на различност на модните си снимки.

Motorola е първият бранд, който ги използва в маркетингова кампания – за индийския пазар. През 2015 г. смарт часовникът Moto 360 2nd generation е представен с впечатляваща серия от синемаграфии, които въплъщават основните предимства на продукта – да показва на потребителите най-важните новости, без да им се налага да държат телефона си в ръка непрекъснато, и разбира се, да отчита времето. Такава е и идеята на синемаграфиите – да уловят и вдъхнат живот само на най-важното в кадъра и да запазят по-незначителното в дадения момент статично.

Снимането на поредица от кадри, специалният софтуер, техниката за обработка остават в миналото. Сега вече може да правите всичко това само с върха на пръстите си, защото тази функция идва вградена в камерата на един от най-новите смартфони на пазара. Кой е той ли? Той е топ предложението ни за супер коледен подарък, което можеш да видиш тук.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР