Да, това е дом и в него живее шестчленно семейство

eva.bg 26 декември 2018

Ще повярвате ли, че северната (изключително студена!) част на Норвегия може да бъде нечий топъл дом? Шестчленното семейство Хертефьолгер (Hjertefølgerживее в Северния полярен кръг – на остров Сандорньоя. Там те си създават дом, който е изолиран от абсолютно всичко.

Тяхната къща е построена от глина, пясък и други естествени материали, като е обгърната от соларен геодезически купол, изграден от единично остъкление, който пази дома им от тежките зимни условия и силни ветрове. Куполът обхваща и пространството на тяхната градина. Така Хертефьолгер разполагат с нужните условия, за да отглеждат различни видове растения, плодове и зеленчуци. Те се съобразяват с това, че при тези условия има тримесечни периоди, в които няма слънце. Затова отглеждат такива продукти, които са най-подходящи за момента. Хранителните отпадъци биват компостирани, като семейството се опитва да използва предимно биоразградими, чисти продукти в ежедневието си.

В тази невероятно красива къща има пет спални, две бани и всекидневна. Там Хертефьолгер са изключително щастливи, като споделт, че не си представят да живеят на никое друго място. Те целят да водят екологичен живот, поради което създават такъв „природен дом“. Нанасят се в него още през 2013 г. и това е техният покрив вече пет години.

Любопитен факт е, че фамилията на семейството – Hjertefølge – означава „следващ сърцето си“, а те се водят именно от него: „Когато изградихме тази къща, ние изградихме и себе си. Нямате представа какво е чувството да се разхождаш в нея. На никое друго място не съм имала такова невероятно усещане. Няма друга такава атмосфера!“, споделя Ингрид Хертефьолгер, която споделя този дом със съпруга си и четирите си деца.

Разгледайте детайли от уникалната къща в галерията.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР