Почина Бернардо Бертолучи

eva.bg 26 November 2018

Снимка: getty images/guliver

На 77-годишна възраст почина великият режисьор Бернардо Бертолучи. Човекът, дарил ни с безсмъртни класики като Открадната красота“, „Последният император“, „Последно танго в Париж“, „Мечтатели“, „Малкият Буда“, „Двайсети век“, си отиде след коварна битка с рака.

През последните над десет години италианският режисьор бе прикован към инвалидната количка, след неуспешна операция на дискова херния през 2003 година.

Бертолучи е роден в Парма през 1941 година, той е син на поет и учителка, израства в артистична и изпълнена с литература атмосфера. Баща му е близък приятел с Пиер-Паоло Пазолини, който наема Бернардо за свой асистент в режисьорския си дебют от 1961 година Accattone“. По това време Бертолучи е на 20 години. Пазолини му помага, като го препоръчва за сценарист на La commare secca“, който всъщност се превръща в режисьорски дебют на Бернардо Бертолучи.

Всеки мой филм е по някакъв начин свързан с определен момент от живота ми. Иска ми се да вярвам, че ако някой иска да преразкаже историята на живота ми, може да го направи просто като изгледа филмите ми и тогава ще знае през какво съм минавал“, казва Бертолучи.

Почивай в мир!

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР