Нуга изкушение

С аромат на лешници, шоколад, зима и ... празници

Мануела Панайотова 24 November 2018

Снимка: Мануела Панайотова

Нугата е старозаветният източник на голяма гама от десерти, които са на основата на сладка паста и семена. Сладкото изкушение е типично за Ориента и е познато под името halwa, което произлиза от думата hlou - сладък.

Днес ви предлагам рецепта за нуга Bajadera, известна в страните от бивша Югославия, която е с аромат на лешници, шоколад, зима и ... празници.

Използвах 200 г лешници (може да се използват други ядки), 200 г бисквити, 250 г масло, 500 г захар, 12 с. лъжици вода, 100 г черен шоколад.

За глазурата: 100 г черен шоколад, 1 ч. лъжичка масло.

Как я направих: Запекох лешниците, оставих да се охладят и отделих люспите им. Сложих захарта в касерола, залях с вода и оставих да заври на умерен огън. Варих до получаване на сироп (капката от сиропа поставена на чинийка, трябва да образува мека топка). Оставих да се охлади. Смелих лешниците и бисквитите на брашно и смесих с маслото и сиропа. Размесих с ръце, докато се получи гладка паста. Разделих я на две равни части, след което отделих 50 г от едната част и ги прибавих към другата. Разтопих шоколада и го прибавих към по - малката част от пастата. Отново смесих, до гладка паста.

Покрих квадратна тава - 20х20 с с хартия за печене. Разпределих шоколадовата смес и изравних с дъното на чаша. Поставих в хладилник за 30 минути. Върху втвърдения шоколадов слой изсипах светлата паста и отново разпределих и изравних. Прибрах в хладилник за още 30 минути. Разтопих шоколада за глазурата, добавих маслото, залях и посипах с едра сол. Върнах в хладилника и оставих да се втвърди. Половин час преди сервиране нарязах на малки парчета и поднесох.

Нугата може да се приготви във веган вариант като се използва кокосово масло. Този десерт има голяма трайност, с времето ароматите се развиват и може да се приготви предварително за празниците, но е истинско изпитание да се опази дотогава...

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР