Човек и Природа: приятели или врагове?

Но в тази битка човекът може да избере фронта си...

Александрина Петрова 26 October 2018

Тази сряда депутатите от Европейския съюз гласуваха за забраната на десет вида пластмаса, използващи се за еднократна употреба, като 571 гласа са били в полза на забраната, а 53 – против. Подобни изделия са например бъркалките за кафе, пластмасовите прибори за хранене, сламките и много други. Така Европейският съюз се включва в една световна инициатива, бореща се с проблема за пластмасовите отпадъци, като тази идея е подкрепяна от все повече и повече правителства.

„Природата никога не спира в своето движение и наказва всяко бездействие", е казал Гьоте. Зависими един от друг, човекът и природата винаги са в сложни отношения. Човешкото дело и продуктите, произлезли от него, често са безпощадни към природата, сякаш се забравя фактът, че самият човек е неин продукт. А затова тя си отмъщава неумолимо.

Бездействието ни в този случай се изразява в това, доколко се решаваме да развием екологична култура и оставаме безразлични към видими проблеми, съсипващи природата. Голяма е заблудата, че това не ни касае и няма да повлияе на начина ни на живот – напротив, тъкмо обратното. Един от тези големи проблеми е тъкмо пластмасата. Този петролен продукт е водещ в нашия бит, а за да се разгради, са му нужни между 400 и 1000 години. „Ако не започнем действия по справянето с проблема, в океаните ще има повече пластмаса, отколкото риба“, споделя Франс Тимермас, заместник-председател на Европейската комисия.

Забраната влиза в сила от 2021 г., като сега стартират строги изисквания за намаляване на използването на пластмасови кутии за храна, на тютюневите изделия (цигарени филтри) и много други. Тези пластмасови изделия, които не могат да бъдат заменени, ще трябва да се намалят с поне 25 на 100 от държавите в Европейския съюз до 2025 г.

Подобни забрани са необходими, но зависи и от самите нас, индивидуално, да не бездействаме по въпроса. Темата за опазването на природата вдъхнови много творци да изобразят страшната реалност. Разгледайте в галерията подбраните илюстрации на страницата INature.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР