Как да живеем без пластмаса?

eva.bg 23 March 2018

Живеем в пластмасов свят. Буквално. Пластмасата е петролен продукт, който е навсякъде във всекидневието ни. Използваме я в промишлеността, стоките за бита, за опаковане, за пренасяне на стоки. И факт е всяко парче пластмаса, произведено някога, съществува и днес и ще са му нужни още между 400 и 1000 години, за да се разгради. А нейната здравина и дълготрайност, са всъщност качествата, които я правят и един от основните врагове на дивата природа, особено на морските обитатели. И само защото не виждаме къде отива тя и как се отразява на околната среда, не означава, че не носим вина. Но хубавото е, че така както сме част от проблема, сме и част от решението. 

Така че, можем ли изключим пластмасовите продукти напълно от живота си? Вероятно не. Но има начини да ги сведем използването им до минимум и да направим така, че да улесним преработката им. В началото ще е трудно, защото инерцията е голяма, а и България не е от страните, които са се заели сериозно със справянето с проблема. Но постепенно можем да изградим навици, които ще се утвърдят с времето. Ето няколко стъпки за начало:

- Не използвайте найлонови пликчета. Вместо това си носете пазарски чанти от плат за многократна употреба. А в домашни условия можете да замените малките пликчета с хартиени торбички (продават се във всеки супермаркет).

- Не използвайте сламки, пластмасови чаши, чинийки и прибори. И ако ви трябват за парти, където не можете да ги замените с порцеланови или стъклени, то тогава потърсете хартиени. Лесно е, можете да намерите хартиени чаши и чинийки, както и дървени прибори в големите вериги магазини. По красиви са, макар и по-скъпи. Сламките са нещо, на което не обръщаме никакво внимание, но факт е че американците използват 500 милиона сламки дневно, което си е един напълно излишен неразградим боклук.

- Купувайте хранителни продукти, опаковани с възможно най-малко пластмаса. Ако сте решили да се храните здравословно това няма да е почти никакъв проблем. Взимайте плодовете и зеленчуците от пазара, където се продават насипно (а вие си носите многократна торбичка). Можете да взимате хляб от някоя пекарна, вместо опакован предварително, а киселото и прясното мляко в биомагазините вече се предлагат в стъклени буркани. 

- Не пийте минерална вода. Последните проучвания показват, че всекидневната й употреба е вредна, а и тя неминуемо идва в пластмасови бутилки. В повечето български градове водата от чешмата е напълно годна за пиене. Дори в заведение никой няма да ви откаже вода от чешмата. 

- Не поръчвайте храна по телефона. Консумирайте повече прясна храна, а ако все пак решите да се храните от някое заведение, изберете такова в близост до вас и им занесете собствени съдове, в които да сложат готовите ястия.

- Не купувайте пластмасови съдове за хладилник. В Икеа вече се продават стъклени кутии, а в повечето случаи и старомодните буркани вършат същата работа.

- Когато решите да смените четката си за зъби или гребена за коса – изберете дървени, малко по-скъпи са, но издържат по-дълго време.

- Не подарявайте на децата пластмасови играчки. Има прекрасни и много по-трайни дървени играчки и такива от плат.

- Когато е възможно заменете химикалите и флумастерите с моливи или пастели.

И тъй като в съвременния свят е много трудно да живеем без шампоан и паста за зъби, които се продават в пластмасови опаковки (освен ако не си ги направите сами) – рециклирайте. Наистина е важно, а отнема само няколко минути дневно. Насърчавайте и околните да го правят. И може би най-важното – опитайте се да предадете тази философия на децата си. Щом се „запалят“ по идеята, вероятно ще бъдат дори по-стриктни от вас самите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР