Тарт с бял шоколад и розмарин

Сладкиш, в който розмаринът обединява и допълва останалите съставки, внася блясък и загадъчност във вкуса

Мануела Панайотова 21 октомври 2018

Снимка: Мануела Панайотова

Есента патинира земята, но розмаринът не се съобразява с времето - той съществува в друго измерение, където време няма.

Този вечнозелен храст оцветява въздуха с тръпчива свежест и придава ароматен чар на много ястия. Предлагам ви идея за тарт с бял шоколад, лимон и кедрови ядки - сладкиш, в който розмаринът обединява и допълва останалите съставки, внася блясък и загадъчност във вкуса.

За основата използвах 15 г какао, 125 г брашно, 25 г пудра захар, 75 г студено масло, нарязано на парченца, 1 яйчен жълтък.

За пълнеж: 300 г бял шоколад, 20 г захар, 50 г масло, 3 големи яйца, 2 с. лъжици ситно нарязан розмарин, 1 лимон (сок и кора), 100 г брашно, 2 с. лъжици царевично нишесте, 50 г кедрови ядки или бразилски орех.

Как го направих: Пресях захар, брашно и какао. Добавих масло и размесих до консистенция на мокър пясък. Добавих 1 ч. лъжичка ледена вода и яйчен жълтък. Замесих тесто, оформих на топка, покрих с фолио и оставих за 1 час в хладилник. След охлаждането го разточих и го разстлах с ръце на дъното и страните на 23 см кръгла форма. Покрих с хартия за печене, напълних с бобови зърна и пекох на 200 С за 15 мин. Отстраних хартията със зърната, върнах във фурната и пекох още 5 минути на 160 С.

Пълнеж: Отделих 170 г бял шоколад и го нарязах на едро. Останалият шоколад наситних и го стопих на водна баня заедно с маслото. Смесих захар, яйца и розмарин в голяма купа. Добавих шоколадовата смес, лимонов сок и кора, брашно, нишесте. Добавих и едро нарязания шоколад, като заделих около шепа от него. Размесих. Напълних изпечената кора, поръсих с ядки и останалия шоколад. Пекох още 25 минути на 160 С, до бледозлатисто.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР