Домо аригато, мистър Робото!*

Кратка история на секса и опит за поглед в бъдещето му, в което роботите си казват думата, а любовта мълчи. Дотогава обаче има време

Пития Пенева 17 September 2018

Преди 17 хиляди години пещерен човек излиза още по-разрошен от обикновено от необозначена пещера, след като е имал романтично преживяване с пещерна жена. Доколкото си спомня, сексуалният му живот е започнал преди 10 зими, остават му още толкова, преди краткото му и изпълнено с преследване на мамути земно битие да приключи. Ако познаваше думите, може би би описал състоянието си след мимолетната среща като щастие. Пещерната жена е останала вътре, така че не виждаме как изглежда или се чувства тя.

Преди повече от век малкият лорд Палмерстън е заведен от баща си – големия лорд Палмерстън, в дискретен бордей в Лондон, за да стане мъж. След половин час младежът излиза зачервен и развълнуван. Може би и щастлив, въпреки че концепцията за щастие по това време още не е изобретена. Споменът за това преживяване ще го топли през годините в студеното семейно легло, което споделя с лейди Ема. И двамата знаят, че са се събрали не за да споделят удоволствия, а да обединят семейните богатства и да създадат други сър и лейди.
 
2018 г. Съвременен млад мъж, да го наречем хипстър, още по-разрошен от обикновено, излиза от публичен дом със секскукли. Изглежда кисел, но това е хипстърският начин да изразиш нещо, близо до щастието. Съвременна млада жена чете обнадеждена, че в най-скоро време ще бъдат пуснати в продажба андроидни сексмашини, предназначени за пола й, който доскоро най-сексистки беше наричан нежен. Някой си г-н Мат Макмилън, който вече е произвел кукли с женска външност за мъжките сексуални нужди, обещава на дамите, че андроидните любовници ще имат бионични пениси и ще бъдат неуморни (поне докато батерията им издържи).

2033 г. Всеки десети полов контакт в света е между човек и андроид. Тийнейджърите губят девствеността си основно със сексроботи, точно както проф. Ноел Шарки от университета в Шефилд беше предвидил през далечната 2016 г. Още тогава добрият професор предупреждаваше, че подрастващите няма да могат да изграждат нормални отношения със себеподобните си, защото никое човешко същество няма да може да се сравнява с издръжливостта и потентността на роботите. Може би именно затова г-ца Н. изглежда толкова щастлива и доста рошава също, когато изпраща на вратата своя мистър Робото и му казва „благодаря“.

Клубовете на анонимните диджитъл сексхолици в големите градове са пълни с хора, които декламират първата от 12-те стъпки към избавлението си: Признаваме, че сме безпомощни пред сексроботите и че животът ни е станал неуправляем.

Проституцията като професия е почти изчезнала. Последните две проститутки все още работят в Тайланд, но са включени в програмата на известна международна организация за живи паметници на културата.

2133 г. Мистър Робото, красиво разрошен, отпраща от вратата си г-ца Н., която си тръгва разстроена. Току-що й е обяснил, че не може да отговори истински на чувствата й, защото е робот, все пак. „Най-доброто, което роботите могат да направят, е да имитират чувства. Те не могат да изпитват любов“ – цитира той известното правило. Г-ца Н. е роботофиличка, тя се чувства сексуално привлечена единствено и само от роботи. Не е гледала древния филм „Тя“, в който Хоакин Финикс се влюбва нещастно в операционна система с изкуствен интелект с гласа на Скарлет Йохансон, филм, който навремето е определен като визионерски. И съвсем не помни времената, когато хората се влюбваха нещастно предимно в други хора.

2155 г. Любовта е изчезнала, както и концепцията за щастие. Но пък сексът между роботите е здрав.

Но дотогава, хора, има време.

*Заглавието е от песен на Styx от 1983 година. „Домо аригато“ означава „много благодаря“ на японски.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР