Десерт с ревен, ягоди и крем от рикота
рецепта подарък с норвежки привкус
Адриана Попова 29 August 2018
фотография Нещо сладко с Павел Павлов ©24KITCHEN
Рецептата е на професионалния сладкар Павел Павлов, който от 10 септември ще е новото българско лице по канала 24Kitchen - всеки ден от 14 часа. Предаването му се казва „Нещо сладко с Павел Павлов“ и има амбицията да покаже не само вкусни и красиви, но и по-различни десерти. Самият Павел от 8 години живее и работи в Норвегия, като единствен чужденец е бил част от норвежкия отбор на кулинарна олимпиада и е... готвил за Негово Величество краля на Норвегия. В септемврийския брой на EVA четете още за кулинарните приключения, мечти и принципи на Павел Павлов. А норвежкият привкус идва от... ревена, който расте и в двора на Павел в Ставангер.
ДЕСЕРТ С РЕВЕН, ЯГОДИ И КРЕМ ОТ РИКОТА
8 порции, 1 час + охлаждане
За ревена:
240 г ревен (2 стръка), 8 замразени ягоди, 80 г захар, 150 г вода
За меренга с кокос:
80 г белтъци, 80 г захар, 80 г пудра захар, 30 г кокосови стърготини
За медената пита:
200 г захар, 120 г мед, 40 г сода бикарбонат
За какаовите трохи:
150 г масло (на стайна температура), 150 г кафява захар, 150 г ситно нарязани бадеми, 115 г брашно, 25 г какао на прах
За ягодите:
5 ягоди, 100 г захар, 100 г вода, 2 стръка мента, 1 лайм
За крема:
200 г рикота, 60 г пудра захар, 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
1. Обелете стръковете ревен и с помощта на белачка оформете няколко тънки ленти. Потопете ги в купа с лед и вода и ги оставете в хладилник за 1 час. Те ще са нужни за декорацията.
2. Обелките сложете във водата, прибавете захарта, ягодите и кипнете на огъня. Трябва да се получи сироп. С него залейте нарязания на дълги парчета ревен, покрийте с фолио и оставете да омекне.
3. За меренга с кокос разбийте белтъците с миксер, докато се получи пяна. Постепенно прибавяйте кристалната захар. Когато се разбие добре, сипете и пудрата захар и разбийте отново. Загрейте фурната на 100 градуса (с вентилатор). В тава върху силиконов килим с помощта на пош шприцовайте дълги ленти от целувчената смес от край до край. Поръсете с кокосови стърготини. Сложете ги във фурната да се сушат за 30-40 минути, трябва да станат хрупкави.
4. За медената пита сипете меда и захарта в дълбока касерола. Когато сместа стане светлокафява, добавете содата. Разбъркайте добре и веднага дръпнете от огъня.
5. За трохите загрейте фурната на 170 градуса (с вентилатор). Сипете в купата на миксера ситно нарязаните бадеми, кафявата захар, маслото, брашното и какаото. Разбърквайте, докато се получат трохи. Пресипете ги в тава, застлана с пергаментова хартия и сложете да се пекат за около 10 минути.
6. За ягодите пригответе захарен сироп от водата и захарта. Прибавете листата от мента и сока от лайм и пасирайте. Мариновайте ягодите в тази смес.
7. За крема разбъркайте рикотата със захарта и щипка сол.
8. В чиния за сервиране сложете от крема с рикота, парченца медената пита, мариновани ягоди, ревен, меренг, трохи и украсата от ленти ревен.