Млечни импровизации

Лек, млечен и ефектен сладкиш, който печели точки и с това, че е без печене

Мануела Панайотова 19 August 2018

Снимка: Мануела Панайотова

Лятото е идеалното време за този лек, млечен и ефектен сладкиш, който печели точки и с това, че е без печене. Може да го направите с различни плодове, да замените бисквитите с бишкоти, да ползвате заквасена сметана или да го оформите по друг начин.

Използвах кофичка кисело мляко, кофичка цедено мляко, 5 нектарини, 150 г захар, кора от портокал, 3 с. лъжици мед, кардамон, ванилия, кокосови стърготини, пакет бисквити, 5 с. лъжици кокосово масло, 50 г чай от липа, 20 г желатин.

Как го направих: Поставих почистените и нарязани нектарини в касерола, поръсих с кардамон и мед и оставих на тих огън, докато омекнат и се овкусят. Отцедих ги от сока, смесих го с чай от липа и залях желатина.

Смлях бисквитите, добавих кокосови стърготини, ванилия и кокосово масло, докато станат като мокър пясък. Поставих сместа на дъното на кръгла, откопчаваща се форма и изравних с ръце. Оставих в хладилника да стегне, за около час.

Смесих двата вида мляко, добавих захар, кора от портокал и още кокосови стърготини. Разбърках добре, докато захарта се разтвори. Извадих формата от хладилника и наредих охладените нектарини върху бисквитената основа. Втечних желатина на водна баня, прибавих го към млякото, разбърках и излях във формата. Оставих в хладилника да стегне, за няколко часа.

Част от млечната смес излях във форма за лед, замразих и използвах за украса. Поръсих желираната част с пудра от смлени боровинки.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР