10 съвета как да снимате при слаба светлина

Вера Гоцева-Lomovera разкрива тайните на артистичните нощни пейзажи и портрети, когато сте въоръжени само със смартфон в ръка

09 September 2018

Снимането при ниска осветеност винаги е било трудна задача, чието качествено изпълнение често изисква дългогодишен фотографски опит и използване на професионална техника. И понеже повечето от нас не разполагат нито с опита, нито техниката, ето десет практични съвета за това как да правите красиви и ясни нощни снимки единствено с помощта на смартфон. Да, възможно е и бе доказано на специално организирания от Huawei практически уъркшоп, воден от фотографката Вера Гоцева–Lomovera, в една от най-красивите български пещери „Съева дупка“.

На първо място тя наблегна на идеята, че нощната фотография е бавен процес, силно свързан с вашия вътрешен свят и усещане за външния. Ето и нейните основни практически идеи и насоки, на които да стъпите и да започнете да експериментирате:

  1. Обектът ви трябва да е неподвижен. Снимането на ниска светлина изисква известна неподвижност, освен ако целта ви не е да направите размазани снимки, в които дефектът е ефект.

  2. Снимайте без светкавица срещу светлинен източник. Ако разположите обекта си пред някаква светлина, ще имате много ефектни силуети. Снимането може да бъде в цветен или монохромен режим, като ако искате да подсилите ефекта на контрастния силует, изберете черно-бялото.

  3. Снимайте на светкавица. Ако изберете да снимате със светкавица, отново срещу светлинен източник, ще получите креативни снимки в градски стил. Пробвайте това в градски условия. Също пробвайте да вдигнете светкавицата над обекта.

  4. Не снимайте само в режим. Опитайте да работите ръчно и снимайте в дълга експозиция. С малко повече практика снимките ви няма да са по-различни от тези на всеки DSLR. Дългата експозиция ви позволява да улавяте движения.

  5. Снимайте неподвижен обект и рисувайте около него светлина. Тук вече ви е нужен режим и той е light-painting. Нека обектът ви е неподвижен, а някой ви асистира с малко фенерче, рисувайки около обекта.

  6. Не се страхувайте да бъдете креативни. В снимането на ниска светлина имаме няколко редовни сюжета, от които е добре понякога да бягате, търсейки собтвения си глас. Слабата светлина е ваш помощник в експериментите. Не забравяйте, че не само острата снимка е красива, но и тази, в която няма нищо фокусирано, но всичко ви издава.

  7. Не зумвайте. Никога, освен ако не търсите конкретен детайл. Снимането на ниска светлина е свръхчувствително към зуум-а. 5-кратният хибриден зуум на P20 Pro и трикратният на P20 са безупречни на дневна светлина и могат да допринесат за много интересни снимки и в ниска осветеност, но в трудни светлинни условия, ако искате да се приближите и това е възможно, по-добре се разходете.

  8. Снимайте и в монохром. Черно-бялата фотография и нощта са неразривно свързани.

  9. Снимайте на максимално широка бленда, изполвайки отново ръчните настройки. Това ви дава централизиран обект и симфония от светлини или размазвания отзад в боке ефект.

  10. Снимайте градски отражения в нощни локви. При стабилен нощен режим експериментирайте, снимайки в локви нощните градски светлини. Важното тук е да внимавате в композицията и да изберете кое е по-важно за вас – отражението или първоизточника, за да насочите фокуса натам.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР