Мартина Вачкова - изповед на едно зоНби

През последната една година актрисата Марта Вачкова не просто изгуби килограми, но и няколко години от лицето си. Причината – Марта стана зоНби, както шеговито се наричат помежду си последователите на хранителния режим, създаден от д-р Бари Сиърс и наречен от него Зоната

Адриана Попова 23 July 2018

Снимка: "Откраднат живот"

С Мартина Вачкова се срещаме в заведение близо до жилището й. Лицето й сияе поне по две причини – чувства се добре в тялото си и току-що е била на терапия с колаген. Поръчва си ягодова лимонада и започва да разказва с онази нейна поверителна интонация за промяната, която настъпи у нея през последната година. От края на миналия май Марта отслабна със 17 килограма и видимо се подмлади. Зрителите на сериала „Откраднат живот“ няма как да не са забелязали симпатичната физическа трансформация на главната сестра Жекова – роля, писана сякаш точно за Марта, която тя превърна в истинско актьорско бижу. КАК се случи това?

Препоръчано от звездите

Марта от години знае за хранителния режим на Бари Сиърс, който балансира хормоналното здраве на организма, съчетавайки задължително протеини, въглехидрати и мазнини във всяко хранене. Проводник на информацията е близкият й приятел Владимир Пенев, който си купува книгите на създателя на Зоната д-р Сиърс още с превеждането им на български. И ако сте забелязали драстичното отслабване на известния актьор през последните месеци – отговорът също е Зоната, с която се поддържат и много негови холивудски колеги като Дженифър Анистън, Кевин Костнър, Сандра Бълок, Деми Мур, Сара Джесика Паркър, а и Брад Пит... когато е извън зоната на алкохола. Сред българските актьори режимът на д-р Сиърс също е тотален хит.

В България лице на Зоната е Руслан Мъйнов, който след години на „ходене с кантарче“, за да измерва количеството храна, сега вече се е научил да мери всичко на око и може да определи доста точно грамажа на ябълката или домата в чинията (в интернет има група „Зоната на око“). След година практика Марта също вече има вграден кантар в очите. Довечера ще си опека на тиган малко зеленчуци и ето такова парче сирене, показва ми тя дланта си. Изобщо дланта се оказва често използвана мярка в Зоната. Месото в отделните хранения например не трябва да е по-дебело или голямо от собствената ви длан.

Храненето в Зоната е подвластно на мантрата 30:30:40. Това е съотношението между протеини, мазнини и въглехидрати, което зонбитата спазват. Ако едно от нещата липсва, всичко пропада. Не може да изядете само една ябълка, трябва да я балансирате със сирене и ядки. Зоната няма да ви забрани да изпиете чаша вино (един блок въглехидрати), но трябва да я балансирате с един блок сирене или филе (протеини) и 3 маслини (един блок мазнини), казва Марта. Твърдият алкохол обаче не се препоръчва, защото забавя липидното горене. Кафето пък влияе на кръвната захар, а стремежът в Зоната е да има стабилни нива на кръвна захар, затова д-р Сиърс препоръчва или да го изключим, или да го намалим максимално. Ако – като Владо Пенев, го пиете с мляко и малко мед, то поне го балансирайте с един бадем и блокче кашкавал.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР