банско - върхът на спа-центровете

03 January 2007

текст ваня шекерова

фотография венцислава василева

Генералният мениджър на новия Кемпински Гранд Арена в Банско Константин Цойке твърди, че няма по света друг хотел от веригата с начална станция на лифта в градината си. Длъжна съм да му повярвам, защото това е най-малкото, което може да се изтъкне като предимство тук, където даденото от Бог е допълнено от научения на висок стандарт и класа човек. Описанието на другите екстри на петзвездния хотел ще оставя на рекламните дипляни и брошури. Ще ви спра вниманието само върху СПА-центъра “Залез”, който поне в момента е най-добрият в България.

Проектиран и изпълнен отчасти от специализирана в тази област западна фирма Balnea, на 1200 кв.м. той включва външен и вътрешен басейн и джакузи, фитнес-център, комплекс от сауни, витамин бар, безброй кабини за повече от 30 разкрасяващи и релаксиращи процедури, солариуми. Eстествени материали, топли пастелни цветове, приглушено осветление. Обслужващият персонал е минал на обучение във фирма La Vida и владее в тънкости изкуството на релакса.
Листата на СПА-центъра включва познати, но и нови за нас процедури като например сераил, Softpack, Float Therapy, тайнствена вана за красиви дами (ох, ами по-грозните дали не могат да я пробват?)... Всички те се правят с натурални продукти или специализирана козметика на Thalgo и Decleor, както и с ароматни масла на немската фирма Kurland.
За сераил, типично ориенталска процедура, се използва различна на цвят хума - бяла, червена, зелена, всяка предназначена за различни части на тялото.

Софтпак е сухо обвиване на тялото с комбинации от различни лечебни растения в зависимост от целта. Флоут терапията е по същество вана с висока концентрация на соли и минерали, в която се потапяте за 20 минути, но тялото не потъва, а остава на повърхността, наслаждавайки се на пълно отпускане и изобилна реминерализация под звуците на тиха музика и обливано с цветна светлина. Тайнствената вана за красиви дами става и за по-грознички - включва подводен масаж чрез специални дюзи, като във водата се добавят мляко, ароматни масла, листа от рози, така че кожата накрая да има вид на мляко или кадифе, сравненията оставям на вас.

Аз се хвърлям да проверя как персонално ще се отрази на тялото и душата ми една от процедурите. Коя обаче да избера? Ако бяха не над 30, а 5, щеше да ми е по-лесно. Решението ми се повлиява от настинката, която съм пипнала в този мусонен сезон - ще се подложа на загряване в хамам.
Докато чакам кинезитерапевтката да приготви кабината, се изкушавам да се потопя в сините води на закрития басейн или по-добре в джакузито под стъкления конус, през който слънцето си играе с бълбукащата вода. Девойката от хамама ме помамва с чашка, в която са смесени избраните от нея специално за мен ароматни масла. Послушно тръгвам подир нея по дървена пътека, от двете страни на която върху обли камъни горят малки чаени свeщички.

Хамам-кабината е възтъмна. Върху голяма правоъгълна масажна маса, облицована с керамични плочки, са разположени малки панерчета с калъпи сапун - трябва да си избера с кой от тях ще започнем процедурата, както и ръкавица за масажа - една по-груба и една за по-чувствителна кожа. Най-напред облива тялото ми с топла вода, покрива горната му част с кърпа и започва масажа с ръкавицата и сапуна от пръстите на краката. Постоянно пита как е натискът, дали не ме боли, с което ме поддържа будна, защото аз съм почти заспала от топлата маса, топлата вода и отпускащия масаж с кръгови движения.

За край ме изплаква с подвижния душ. После ме насочва към парната баня. Тя е част от хамам-кабината заедно с душ-кабина като и в двете има вградени диоди с постоянно сменяща се светлина. Декорирана е като пагода или по-скоро като малък храм на Кама Сутра. Затварям очи и дори през клепачите си усещам как светлината прелива - жълто, зелено, синьо, лилаво, червено... От унеса ме изважда пак терапевтката, като ми поднася чаша вода и ме кани на масата, подготвена вече за ароматен масаж.

Цялата серия хамам трае 55 min и струва 20 лева. В резултат от нея се чувствам олекнала и омекнала. Апетитът ми се е изострил, но вместо да поема към някой от двата ресторанта - един със средиземноморска кухня и един с фюжън, предпочитам да ударя един прясно изцеден сок от моркови и целина на витамин бара и да се отправя към удобното легло в стаята. Привечер ще посрещна залеза на терасата на Bella Vista с едно питие. После ще видим.

Още отсега зная обаче, че през септември или октомври ще намеря повече време да прекарам в подножието на Пирин - зависи кога хер Цойке ще докара индийски спецове по аюрведически процедури и индийските готвачи.

тел. 7443 8888
www.kempinski-bansko.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР