Заха Хадид живее и след смъртта си

В китайския град Макао бе открит футуристичният хотел "Морфей"

26 June 2018

Архитекти от Zaha Hadid Architects създадоха първия в света небостъргач с екзоскелет със "свободна" форма, който може да издържи на всякакви природни бедствия - земетресения, тайфуни и наводнения. В китайския град Макао бе открит изключително интересният футуристичен хотел "Морфей". Отверстията по корпуса са оставени, за да прелитат през тях необходимите енергии по фън шуй - метафизичните дракони. Извън сградата с флуидна форма поддръжка осъществява и стоманен екзоскелет. В него има 1200 възела с тегло до 18 тона всеки. Благодарение на този екзоскелета помещенията се затъмняват, което предпазва вътрешните пространства от прегряване.

Заха Хадид си отиде преди две години на 65. Приживе тя получи множество признания за таланта и въображението си, създали уникални сгради, шедьоври на модерната архитектура, наричаха я кралицата на кривите. Те е първата жена и първата мюсюлманка, спечелила наградата Прицкер, която е еквивалент на Нобеловата награда за архитектура.

Проектът за хотел „Морфей“ е бил започнат от нея и завършен в студиото, което открива в Лондон още през 1980 г. През май тази година в Милано беше открит и усуканият небостъргач, проектиран от нейните сътрудници и ученици в изкуството на архитектурата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР