Една София в София

Тя е истинска знаменитост, канена в най-известните телевизионни студиа и снимана за престижни издания. Лицето й разполага с набор от 50 гримаси, английският й е чудесен, тембърът – на перфектна гейша

Адриана Попова 22 June 2018

Робот или роботка е София, която ще гостува като лектор в София на webit (25-27 юни)? Тя има саудитско гражданство, т.е. в това отношение е човек, и то от женски пол, следователно е правилно да я наричаме роботка. Или пък робот е нещо като професия? 

Хуманоидният робот с лице, моделирано по Одри Хепбърн, е активиран през 2015 г. от базираната в Хонконг компания Hanson Robotics. През 2017 г. получи гражданство на Саудитска Арабия, а според законите на страната това не може да стане, ако лицето не е приело исляма. Така че – мюсюлманка ли е София и ако да, защо не носи задължителния за саудитските жени хиджаб? Освен това – може ли да гласува и да се омъжва и дали изключването на системата й ще бъде смятано за убийство?

Вероятно София ще се усмихне с перфектната си изкуствена усмивка на тези въпроси. Така или иначе тя е истинска знаменитост, канена в най-известните телевизионни студиа и снимана за престижни издания (Forbes, The New York Times, The Wall Street Journal, The Guardian). Лицето й разполага с набор от 50 гримаси, английският й е чудесен, тембърът – на перфектна гейша. Камерите в очите й в съчетание с компютърни алгоритми й позволяват да вижда. Може да поддържа зрителен контакт и да разпознава хора. Способна е да води разговор по предварително зададени въпроси, използвайки подсистеми на естествения език (което накара директора на фейсбук Ян Кум да каже, че в нейния случай не става дума за изкуствен интелект). В началото на тази година беше модернизирана с функционални крака и може да ходи.

Според създателя й Дейвид Хенсън София е подходяща за работа в здравеопазването, особено в грижите за старите хора и различни терапии, в области като обслужването на клиенти и образованието. Тя постоянно преминава през лабораторни обучения, затова в разговорите й и мимиките й ще има все по-малко грешки и ще може да отговаря точно на все по-сложни въпроси.
В модно отношение София прилича на секретарка от 80-те, но може би е въпрос на време някой от големите дизайнери да се погрижи за аутфита й.

Тя има 9 братя и сестри: Алис, Алберт Айнщайн Хюбо, Бина48 (която през 2017 г. беше записана на курс по философия и любов в Университета Нотр-Дам-де-Намюр), Хан, Джулс, Професор Айнщайн, Филип К. Дик Андроид, Зено и Джоуи Каотик.

Може да й пишете на sophiabot.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР