Речник на кулинарния сноб

Поке, Креман, мляко от кашу, напитки с активен въглен, сорго, ядивни насекоми… И на онази модерна порода хора пребледняващи при вида на мешана салата не им е лесно.

09 June 2018

Чудили ли сте се къде ходят, какво ядат и как прокарват храната си онази странна порода хора, които се мръщят при вида на мешана салата, сръбската скара подминават с презрение, от мусаката им се повдига, а при вида на шкембе чорба или боб с наденица пребледняват? С типичното си остоумие Макс Олескър разнищва темата на страниците на Esquire и предлага своя речник на кулинарния сноб.

Авокадо
Дълго време наивно смятахме, че това е просто едно от нещата, без които не може да мине никой брънч, но миналата година авокадото основателно беше разобличено като голямо зло – заради него милениалите не могат да си позволят да си купят жилище. Докато останалата част от човечеството си въобразяваше, че единственият проблем на плода е как да познаеш дали е узрял, благодарение на прозорливостта и загрижеността на 36-годишния австралийски търговец на недвижими имоти Тим Гърнър научихме, че „намачканото авокадо“ и неговите близки дружки, „кафетата“, са основната причина младежите да остават без собствен покрив над главата. Без напътствията на Гърнър лековерните милениали обясняваха финансовите си затруднения със световните икономически кризи, все по-поскъпващото образование, нестабилния пазар на труда, стагнацията на заплатите и най-вече космическите цени на имотите, продавани от такива като Гърнър.

Брезова вода
Това е прозрачният, леко лепкав наследник на кокосовото мляко, за който се твърди, че има много полезни свойства. В натурален вид, когато се стича от бреза, обелена от суров прибалтийски фермер, водата е с високо съдържание на манган. Той влияе добре на костната структура (макар да е факт, че никой не страда от недостиг на манган, така че няма никаква нужда да си го набавяш допълнително). Но когато течността се обработи и пастьоризира, манганът силно намалява и основната активна съставка на брезовата вода е ксилитолът (подсладител, използван в пасти за зъби и дъвки). Дали брезовата вода е сексапилен начин да се грижиш за здравето си, да се хидратираш и да се подмладяваш? Възможно е. Но макар да не са толкова секси, почти всички полезни свойства на този продукт се намират в далеч по-евтините овесени ядки. Добрите стари овесени ядки.

Деконструирана храна
Откровен мързел, пробутан за новаторство. Примерите за този невъобразимо устойчив феномен са включвали абсурди като „кафе с мляко“ – три отделни чаши с еспресо, гореща вода и мляко (все едно си го правиш вкъщи, но с разликата, че те наблюдава самодоволен брадат непознат); намачкано авокадо, ужасяващо поднесено като половинка от плода (вероятно с идеята, че като сами си мачкат авокадото, милениалите поне малко ще се доближат до тръпката от „направи си сам“ в къщите, които не могат да си позволят). По тази логика фъстъченото масло ще се предлага като шепа фъстъци и хаван с чукче. А геврекът ще идва под формата на плик с брашно и шише вода. На това трябва да се сложи край.

Лате
Кафето с много мляко, което някога бе така добре познато, вече се е превърнало в чудовище с множество стряскащи мутации. Прибавят се куркума, лавандула, гъби, предлага се като лате „Червено кадифе“ и всички тези вариации се борят за вниманието на клиента заедно с огромно разнообразие от заместители на млякото. Когато списанието влизаше в печат, имаше лате с въглен, авокадо и цветовете на дъгата. В същото време в лондонския „House of Fraser“ може да пратиш селфи на тамошния бариста и той да го „принтира“ върху пяната на кафето ти – истинско „селфичино“. Направо да паднеш от смях и сигурно доказателство, че наближава краят на света.

Пълния речник на кулинарния сноб може да прочетете тук.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР