Кога ни критикуват мъжете. Дори да се казват Дикенс

Критиката идва, когато мъжът не ни обича. Но не го признава даже пред себе си. Дори когато е гениален писател като Чарлз Дикенс.

Анна Кирянова* 12 June 2018

Дикенс критикувал жена си – прекалено е пълна. По причина, че яде много мазна храна и все лежи на дивана. Глупава е и не разговаря за нищо. Отделя малко внимание на децата. И с психиката не е съвсем наред: припадъци от ревност и сълзи по никое време.

И моят любим велик писател публикувал писмо за жена си – критично. И читателите съчувствали на гения.

А аз всеки ден си мисля: не е трудно да надебелееш, ако за 12 години родиш 10 деца. И три погребеш. Ще лежиш на дивана без сили. И трудно ще отделяш достатъчно внимание на десетте си деца, мъжа си, роднините и гостите...

И ще изглеждаш глупава и непохватна, въпреки че придружи мъжа си до Америка в едно кошмарно пътуване с параход; и децата храбро роди.

А психиката – и ние бихме плакали, ако погрешка вкъщи доставят гривна, която мъжът ви е купил за млада актриса...

У тази актриса бил проблемът. Съпругата остаряла и се разплула. А момичето било на 18. Това е всичко. Проблемът не бил у жената. Омръзнала му, а на развода не се гледало с добро око.

И Дикенс поръчал да зазидат прохода към неговата половина на спалнята – малко демонстративно, меко казано. И тази тлъста, глупава, ненормална жена станала, сложила си шапката и напуснала дома си завинаги. За да не се унижава. За да не слуша критика и да не я чете във вестниците. Децата не й ги дали. Така и изживяла остатъка от живота си – сама. Когато писателят умрял, помолила само – публикувайте писмата, които Чарлз ми е писал в младостта си. Моля! Нека всички разберат, че ме е обичал, че и аз съм била стройна, весела, остроумна... Не го направили. А критиката идва, когато не ни обичат, ето това си мисля. И искат да се избавят. Но не го признават даже пред себе си. И по-добре да си сложиш шапката и да си тръгнеш – както направила тази смела и благородна жена...

 

инфо Съпругата на Чарлз Дикенс Катрин имала известен литературен успех. Вярно е, че пишела не романи, а готварски книги. Сборникът й с рецепти „Какво имаме за вечеря?“ бил толкова популярен, че го преиздали неколкократно. След развода с писателя Катрин махнала от книгата любимата му рецепта – своето коронно печено сирене.

 *текстът е публикуван във фейсбук

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР