Зелени подправки в дома

Всеки знае, че домашно приготвената храна е още по-вкусна, ако добавим току-що откъснати свежи подправки

eva.bg 27 April 2020

Как да отглеждаме зелени подправки в дома? Този вид градинарство не е от най-трудните и носи изключителна радост и полза.

Ако сте съвсем начинаещ, може да започнете с нещо лесно за отглеждане – дивия лук. Той расте бързо, не е капризен, подрязвате зелените пера често, а те бързо отново израстват. Подходящ е не само за овкусяване, но и за ефектен финален щрих в декорацията на ястията. Ако го оставите неподрязан за дълго, ще ви изненада с красиви цветове в ултравиолет. Изисква изобилие от светлина и вода.

Розмарин
Внимавайте: това растение може много бързо да избуява и да се превръща в храст. Необходимо е да го подрязвате много редовно, така че се запасете с летни средиземноморски рецепти, в които да го използвате. Розмаринът и мащерката са приятели и могат да съжителстват близо един до друг. Харесват по-сух климат и не търсят много вода.

Босилек
Ако имате балкон или тераса, през пролетта и лятото е добре това растение да живее навън. Имайте предвид обаче, че ако го засаждате в двора, той е примамка за охлювите. Може в един момент да се наложи да избирате – дали ще си правите салата капрезе с босилека, или охлюви по бургундски. Подправката запазва най-добър аромат, ако е откъсната сутринта. Натопете листата в студена вода до момента, в който ще ги добавите към ястието.

Риган
Това е доста общително растение, което може да засадите заедно с други треви в саксията. Важното е риганът да е по бордюра на съда. Непретенциозно е, но ако забравите да го поливате дълго време, ще се наложи да му направите „баня“ както при орхидеите, за да го върнете към живот и ухание.

Мента
Тя изисква свое пространство, иначе е безпрекословен завоевател на територия. Така че е по-добре да я отделите в самостоятелна саксия. Може да късате от листата й през цялото лято за да приготвяте следобедното мохито. Растението ще продължава да дава зеленина. Следете го дали няма да му отеснее саксията и ако се налага, пресадете го в по-голям съд. Това го прави щастливо.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР