Можем ли да си поръчаме сънища?

12 June 2020

Помните ли филма “Ванила скай”? В него Том Круз се свързваше с корпорация, която замразяваше заможни клиенти и им внушаваше щастливи сънища. Така насън хората изживяваха живота, за който са мечтали. И това не е само измислица на шайка сценаристи, а научно обосновано явление - осъзнат сън.

Можем ли да управляваме съня?

Да, и това се случва нерядко. Германски учени установиха, че 50% от хората поне веднъж са осъзнавали, че спят, т. е. са спели и бодърствали едновременно, а 25% редовно имат осъзнати сънища. По време на осъзнатия сън работят зони от мозъка, които отговарят за логичното мислене и използването на личния опит и които обикновено са “включени”, когато бодърстваме. Това състояние може да продължи от няколко секунди до 15 минути. Някои умеят и да го предизвикват. В интернет има групи, които обсъждат начините за управление на сънища и как те да се използват за личностно развитие.

Защо се случва?

Това състояние ни помага да се избавим от нощните кошмари. Освен това често насън намираме отговори на въпроси, които ни тормозят през деня. Произведенията на немалко поети и художници са се раждали насън. Салвадор Дали е пословичен с използването на съновидения в картините си. Той изобретил и собствен “капан за сънища”: сядал на стол, когато започвало да му се доспива, и слагал пред себе си метален поднос. В ръката си държал лъжица. Щом заспял, лъжицата се изплъзвала от ръката му и се удряла в подноса, прекъсвайки съня му със звънтенето си. Дали веднага записвал попадналите в капана му образи.

Звучи достъпно, но имайте предид, че и с това не бива да се прекалява, защото рискуваме да се лишим от нормален сън, който ни е необходим за качествен живот.

Искам и аз

Как да постъпим, ако все пак искаме да имаме осъзнати сънища? Австралийски учени предлагат няколко начина. Първо, внимателно обмислете бъдещия си сън. Заспете за 5 часа, после се събудете, припомняйки си темата на съня и пак заспете, повтаряйки си фразата: “Когато заспя, ще помня, че спя”. След тест с доброволци тази методика проработила при 8% от хората, които за първи път в живота си имали осъзнат сън. Не е много, но при вас може и да проработи.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР