Палео панакота

Рано е за зелената, живителна енергия на копривата, но пък не е късно за оранжевата на тиквата

Мануела Панайотова 18 March 2018

Снимка: Мануела Панайотова

Високите температури бързо извикаха доброто настроение и няколко щъркела, а скоро ще подмамят и пролетната умора. Рано е за зелената, живителна енергия на копривата, но пък не е късно за оранжевата на тиквата. Днес ви предлагам интересен палео вариант на панакота, който пленява с искрящ цвят, фин, ароматен воал и плътен вкус. Вместо традиционните мляко и сметана използвам кокосово мляко, кокосова сметана и пюре от тиква, които разчупват традиционната рамка и носят изненада, без това да е за сметка на вкуса.

Използвах 1 чаша кокосово мляко, 1 1/2 чаша кокосова сметана, 1 чаша пюре от тиква, мед или кленов сироп, на вкус, щипка сол, 1 с. лъжица желатин (може да се замести с агар), ванилов екстракт, подправки (джинджифил, индийско орехче, канела).

Как я направих: Поръсих желатина върху кокосовото мляко. Смесих пюре от тиква, мед, кокосова сметана, подправки, сол и поставих на умерен огън. Загрях за около 8 минути, докато се смесят, но без да завират. Добавих млякото и желатина, разбърках за няколко минути, отново без да завират. Свалих от огъня, добавих ванилия и насипах в купички. Охладих за няколко часа и сервирах с кокосови стърготини.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР