Сирни кейк

На Сирница традицията повелява да се пречистим с прошка и да загърбим зимата, а на трапезата да има сирене, яйца, масло

Мануела Панайотова 18 February 2018

Снимка: Мануела Панайотова

На Сирница традицията повелява да се пречистим с прошка и да загърбим зимата, а на трапезата да има сирене, яйца, масло. На този ден се прескача огън за здраве и се гадае за годината по червения конец, с който се връзва яйце или халва.

Днешното ми предложение е с продукти според обичая, но с малко по-различен прочит и модерна визия. Това е кейк с крема сирене, който обагрих в червено - да приляга на празника, да радва и краси. Вкусът му е плътен, богат и мек, като кадифе и... като да не му простиш.

За тестото използвах 330 г брашно, 350 г захар, 2 с. лъжици какао, 1 ч. лъжичка сода, 1 ч. лъжичка сол, 90 г растително масло, 113 г масло (стайна температура), 186 г заквасена сметана, 2 яйца, 2 с. лъжици оцет, ванилия, по желание червена, хранителна боя.

За пълнеж: 453 г крема сирене, 150 г захар, 2 яйца, 3 с. лъжици заквасена сметана, 3 с. лъжици течна сметана, ванилия.

Как го направих: В голяма купа комбинирах сухите съставки - брашно, захар, какао, сода, сол. В друга купа разбърках яйца, сметана и масла. Добавих ванилия, оцет и боя. Прибавих ги към сухите съставки и размесих добре. За пълнежа - комбинирах всички съставки и размесих, докато сместа стана гладка. Покрих форма за печене с мазнина и поръсих с брашно. Разстлах около 3 чаши тесто във формата, изсипах млечния слой и завърших с остатъка от тестото. Изпекох на 180 С за около 1 час и 10 минути или докато върхът се начупи и тестова клечка излезе чиста.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР