Бишкоти с ядки

Животът е толкова цветен, колкото е умението ни на „колористи“

Мануела Панайотова 04 February 2018

Снимка: Мануела Панайотова

Рутината на ежедневието може да бъде сива и гъста като мъгла, ако ги няма слънчевите зайчета на малките неща - мил жест,разлята усмивка, гореща напитка поднесена с пъстро петно изящни френски макарони, крехки и хрупкави бишкоти, които след дълъг ден ни чакат на масата у дома. Животът е толкова цветен, колкото е умението ни на „колористи“...

Днес ви предлагам рецепта за белтъчени бишкоти, които са фини и запазват хрупкавостта си дълго време. Това е добър начин да оползотворите останали белтъци и да си осигурите лека закуска или деликатен десерт.

Използвах 100 г яйчен белтък*, 80 г захар, 100 г брашно, 100 г ядки (ползвах лешници).

Как ги направих: Разбих белтъците със захар до твърди върхове. Добавих постепенно пресятото брашно, като разбърках от дъното нагоре, за да не загубя обема на белтъците. Прибавих и ядките, като опитах да ги разпределя равномерно. Използвах правоъгълна форма за кекс - застлах с навлажнена хартия за печене, изсипах по-голямата част от сместа и прибавих лъжица какао към остатъка (тази стъпка е по желание). Изпекох на 180 С с вентилатор, за около 25 минути. Изкарах от фурната и охладих.

Освободих от хартията и нарязах на тънки бисквити. Наредих ги върху тава и върнах във фурната, за да ги изсуша на 150 С, докато придобият златист загар.

* Важно е грамажът на белтъците да бъде равен на брашното и ядките, така че може да изпълните рецептата според наличните количества.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР