Храна за ангели

Божествен сладкиш за всяко време, с който не може да се прекали

Мануела Панайотова 14 January 2018

Снимка: Мануела Панайотова

Подозирам, че ангелският кейк е измислен, за да можем да се почувстваме като ангели. Толкова е нежен, лек, ефирен... Накратко - божествен сладкиш за всяко време, с който не може да се прекали. Вкусът е елегантен, а съставките - белтъци, захар и брашно, правят текстурата изчистена, пухкава и въздушна.

За разнообразие и повече аромат ви го предлагам във вариант с кокосови стърготини и глазура от цедено кисело мляко.

Използвах 6 яйчени белтъка, щипка сол, 140 г захар, 1/2 ч. лъжичка ванилов екстракт, 60 г брашно, 60 г кокосови стърготини. За глазура - 1 чаша цедено мляко, 2 с. лъжици пудра захар, кокосови стърготини.*

Как го направих: Разпених белтъците със сол. Добавих половината захар и продължих да разбивам до пухкав сняг. Добавих останалата захар и разбих, докато сместа стана гладка и без кристалчета. Добавих брашно и кокосови стърготини и внимателно разбърках докато се смесят. Изсипах в незалепваща форма (ако не разполагате с такава, намажете с масло и поръсете с брашно) и изпекох на 180 С за около 30 минути. Изчаках да изстине, освободих от формата, гарнирах с кисело мляко и поръсих с кокосови стърготини. Поднесох със сладко от мандарини и листенца мента.

*Ако искате да получите по-висок и обемен кейк, удвоете дозата.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР