За любовта и другите катастрофи

Рут Колева и Драго Симеонов - паралелно за любовта, брака, секса, връзките, семейството, романтиката, поезията по телефона и ... кухненския пасатор.

eva.bg 08 January 2018

В руската комедия "Pro любов. Само за възрастни" (на екран от 19 януари) няколко мъже и жени на различна възраст и с различни професии търсят отговори на въпросите, които ги вълнуват по отношение на любовта и връзките на семинар при прочут любовен гуру (Джон Малкович). EVA зададе същите въпроси на две популярни личности - певицата Рут Колева и журналистът (и автор в EVA) Драгомир Симеонов. Темата е ясна: любов. И секс. И брак.

Повече от половината бракове и връзки завършват с раздяла/развод. Защо е толкова трудно да съхраним връзката си в модерния свят?
 
Р.К. Хората не се уважават достатъчно. Вярват, че винаги има нещо „повече“ от това, което имат. Повече страст, повече приключение, повече сигурност, повече любов. Забравят защо са избрали този човек. Спират да ценят това, което имат и стават консуматори – на любов, на време. Такива са времената като цяло за жалост, не само в любовта.

Д.С. Връзките са живи организми – те се раждат, растат, развиват се, остаряват и умират. Да съхраним връзката означава да удължим пълноценния й живот, не да се размотаваме с труп. Подобно на телата ни, връзките се нуждаят от хигиена, движение и качествена храна. Когато това липсва – отношенията ни линеят. Това важи от памти века, но заради общественото мнение мнозина от предците ни са били загробени във връзки, имитиращи здравина. Семейството е било схващано преди всичко като задължение. Модерният свят най-после ни освободи от този фалшив дълг. Днес никой няма оправдание да бъде нещастен във връзката си. А и краят на една връзка е само начало на друга. Нима с лека ръка ще отречем правото на живот на новата?

Как и къде човек може да срещне сродната си душа? Вие самите как се запознахте с настоящия си партньор? 

Р.К. Случайно. Той ме срещна, аз се бях пуснала по течението просто.

Д.С. На сцената, разбира се. Аз обитавам сцени и очаквам партньорът ми да е там, заедно с мен в действието, не зад кулисите или сред публиката. Не търся сродна душа, оставям я тя да ме намери. Душа човек съм аз.

Кое е най-хубавото и най-трудното в съвместното съжителство? 

Р.К. Най-хубавото е да гушнеш някой вечер и да потънете във вашия си свят. Най-трудното е да знаете кога да си давате внимание и кога пространство.

Д.С. Семейството е крепост, което не означава, че е пълна само със съюзници. Често пъти хората, които най-много ни ядосват, са именно част от семейството. То е едновременно форма на избор и липса на такъв. Ето защо аз предпочитам да гледам в по-широк план на него. Това му е най-хубавото. И най-трудното също.

Какво мислите за телефоните и техните приложения и паралелния живот във виртуалната вселена – с интимност, връзки и фантазии.  Как това влияе на реалните взаимоотношения?

Р.К. Изкривява ги, но пък дава възможност да се опознаете „отдалеч“. Вече трудно си имаме доверие очи в очи, дистанцията на виртуалния свят ни дава самоувереност, която в живия живот може и да нямаме.

Д.С. Телефонът е инструмент, техническа джаджа. Ако той рушеше връзки, щяхме да го унищожим и да се върнем към времената на пощенските гълъби. Тогава всяка връзка е била стабилна, нали така? Или, викате, да изтрепем и гълъбите и да вържем партньора в мазето. Нека кажем така – в ръцете и ума на кръшкача всичко е инструмент. Дори и кухненският пасатор.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР