Постна кростата

Рецепта, с която може да увеличите броя на постните ястия за Бъдни вечер

Мануела Панайотова 16 December 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Кростата е италиански печен сладкиш с хрупкава кора и плодова плънка. В съвременната кулинария се среща под името пай или тарт. Има множество солени и сладки интерпретации, но общото между тях е богатият, маслен и доста капризен за приготвяне блат.

Днес ви предлагам рецепта, с която може да увеличите броя на постните ястия за Бъдни вечер – кростата (без лактоза и яйца) пълнена с конфитюр.

Използвах 100 г царевично нишесте, 30 г брашно от елда, 50 г оризово брашно, 50 г овесено брашно, 110 г брашно от спелта, 160 г бадемово брашно (може да се използват смлени орехи), 100 г мед, 80 мл растително мляко (кокосово, соево, бадемово), 90 г слънчогледово олио или тахан, кора от 1 лимон, 2 г бакпулвер, 300 г конфитюр по избор.

Как я направих: В купа смесих всички брашна и бакпулвер. Направих кладенче и добавих мед, олио, кора от лимон и растително мляко. Разбърках добре с дървена лъжица, а после за кратко довърших обработката с ръце, докато се образува хомогенно, но доста трошливо тесто. Използвах форма за тарт с диаметър 25 см - прехвърлих и с ръце разстлах тестото на дебелина около 4,5 мм. Отстраних излишъка и от него изрязах звезди за декорация. Напълних с конфитюр, украсих със звезди и изпекох на 170 С за около 45 минути.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР