Хляб за спомени

Една рецепта за соден хляб с ябълки и розмарин, около който да се съберете по празниците и да го превърнете в спомен за вашите деца

Мануела Панайотова 10 December 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Обичам да правя хляб и зная, че магията му може да извика всички на трапезата. Меся го и си спомням за детството ми и за дългите, снежни, зими, когато ароматът му оцветяваше студените утрини и ме будеше. С трескаво нетърпение очаквах новогодишните празниците, защото се събирахме и заедно избирахме елхата, получавах щедра доза внимание и подаръци, а баба правеше погачи, големи колкото луната.

Декември е богат на празници, затова ви предлагам рецепта за соден хляб с ябълки и розмарин, около който да се съберете и да го превърнете в спомен за вашите деца.

Използвах 500 г брашно, 1 ч. лъжичка сода за хляб, 1 ч. лъжичка сол, 1/2 ч. лъжичка канела, игличките на 2-3 свежи клончета розмарин, ситно нарязани, 90 г ябълка, нарязана на парченца, 90 г стафиди, 200 мл прясно мляко, 200 мл кисело мляко (може да се ползва мътеница или кефир).

Как го направих: В голяма купа пресях брашно, сода, сол и канела. Добавих розмарин, стафиди, ябълка и мляко. Разбърках с ръце, докато се образува лепкаво тесто. Прехвърлих върху набрашнена повърхност и месих, докато се получи меко и еластично тесто. Оформих на топка и направих няколко разреза с остър, набрашнен нож. Изпекох на 200 С за около 40-45 минути или докато се получи златиста кора.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР