Любовната история на кралица Виктория и принц Алберт

Като в роман на Джейн Остин младата опърничава кралица Виктория няколко години не иска и да чуе за брак с принц Алберт Сакс-Кобург Гота. Впоследствие обаче тяхната любовна история се превръща в емблематична за цяла Европа и за целия ХІХ век

Силвия Канин, специално за EVA от Лондон 27 ноември 2017

Снимка: HBO България

До октомври 2016 г. кралица Виктория, управлявала Обединеното кралство в продължение на цели 63 години и 7 месеца между юни 1837 и януари 1901 г., бе най-дълго задържалият се на британския престол монарх. Въпреки че на тази дата нейната внучка, настоящата кралица Елизабет II, подобри рекорда й, управлението на Виктория остава в историята като един от най-силните периоди за Британската империя, белязан от икономически възход и териториално разрастване. Не само той, но и нейната многоцветна душевност вдъхновяват Дейзи Гудуин да създаде сериала „Виктория“, който показва емблематичната кралица и нейния изпълнен с любов и противоречия живот. С Дейзи се срещнахме в Лондон, където разговаряхме за историята и чувствата на едно момиче като всички други…

Когато наследява короната, Виктория е едва 18-годишна. Затова и съвременните историци с чувство за хумор я наричат „Тейлър Суифт на кралските фамилии“ – също като попзвездата, и тя само за една нощ се превръща в най-могъщата и влиятелна тийнейджърка в света.

В началото Виктория искрено се забавлява с новата си роля, най-вече със среднощните балове и с разговорите по държавнически въпроси, които трябва да води с министър-председателя. В тези разговори тя със сериозен тон повтаря заучени фрази, обикновено без никаква връзка с обсъжданата тема, а министър-председателят кима и се съгласява с всяка нелепица, излязла от устата й. „За разлика от настоящите престолонаследници, Виктория не е била обучавана за трона, той просто й се случва, така да се каже. Заради липсата на опит греши много, и то пред очите на всички нейни поддръжници и върли противници“, разказва Дейзи.

Съвсем скоро след коронясването на младата кралица нейното обкръжение начело с ментора й лорд Мелбърн решава в най-скоро време да й намери достоен съпруг. Височайшите й роднини, пръснати из различни кралски дворове из цяла Европа, започват да й водят жених след жених, които тя неизменно отхвърля с думите, че презира брака и че никога няма да се омъжи. Чичо й Леополд, крал на Белгия, обаче отдавна плете своя мрежа. Още когато тя е на 16, той я запознава със своя племенник и неин първи братовчед Алберт Сакс-Кобруг Гота. Единственото, което Виктория си спомня от тази първа среща, е... пълното й безразличие към Алберт и категоричния й отказ дори да размисли за евентуален бъдещ брак с него. Показателен е фактът, че Алберт дори не е поканен на коронясването й.

Когато две години по-късно двамата се срещат за втори път обаче, нещата са съвсем различни. Виктория вече е кралица, а Алберт й се струва много красив. В свой дневник тя пламенно описва прелестните му сини очи, великолепните му мустачки, дискретните бакенбарди и прекрасната му фигура „с тънък кръст и широки рамене“. Пък и той е доста висок и това особено се харесва на Виктория, която е с ръст едва 1,52 м. Пет дни след тази втора среща Виктория сама предлага брак на братовчед си. Според мнозина изследователи тя е лудо влюбена, а той просто е постигнал това, към което се е стремял. „Истината е, че познавах Виктория от учебниците, като много други британци, и от многото паметници из Англия и я мислех за сериозна и леко сърдита жена, докато не отидох да уча история в Кеймбридж, където имах шанс да се потопя в света на тази забележителна особа. Четейки дневниците й, които са в основата на създаването на сериала, разбрах, че е била момиче като всички момичета – в редовете, изписани от нея, тя разказва колко много е обичала кученцето си и дори го е обличала в дрехи, създадени специално за него, как е обожавала да танцува и как любовта й към Алберт е безгранична. Има пасажи, в които описва дори с какво е бил облечен той по време на първите им срещи. Колко типично женско, нали? Бях много впечатлена от нейния емоционален свят. Когато четях дневниците й, бях горе-долу на същата възраст, като тази, на която е била тя, докато ги е писала, и това ме накара да я почувствам много близка“, споделя Дейзи.

До момента, в който Виктория и Алберт не се сгодяват, и двамата са живели самотен и изолиран живот. Тя израства без баща, със студената си и властна майка, а той – без майка, с жестокия си и развратен баща. Така че всеки от тях намира в другия онова, което му е липсвало в семейството – топлина, близост и стабилна опора.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР