Пъстър хумус

Една рецепта, която ще ви зареди с топлина, цветове и наслада

Мануела Панайотова 12 November 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Все повече се усеща есента - дните са мрачни, а вятърът гони сълзящи облаци и рони цветни листа от дърветата. Затова днес предлагам една рецепта за хумус, който зарежда с топлина, цветове и наслада. Вкусът е пъстър, но добре композиран - мек и плътен от бадемовия тахан, плодов и дискретно сладък от сушените кайсии и пикантно опушен от печен пипер, люти чушки и подправки.

Използвах 250 г сварен нахут, 50 г лимонов сок, 70 г тахан от бадеми, 25 г зехтин, 2 скилидки чесън, 65 г сушени кайсии, 1 печен червен пипер, 2 фурми, 3 опърлени люти чушки, 40 г вода, 1/4 ч лъжичка кимион на прах, щипка препечени и смлени семена от резене, сол на вкус. За декорация шамфъстък, кайсии, магданоз и зехтин.

Как го направих: Поставих в кухненски робот основните съставки и ги пасирах. Добавих лимон, зехтин, подправки и размесих. Прибавих вода, за да олекотя и разредя пастата, която става доста плътна, и отново пюрирах. Украсих с парченца кайсии, натрошен шамфъстък и магданоз. Хумусът може да бъде поднесен с крекери, индийски хляб наан или препечени филии, но аз избрах да го комбинирам с домашен ябълков чипс, който прави вкуса уникален.

Нахутът може да се замени с червена леща, а бадемовият тахан със сусамов.

Ябълков чипс може да се направи в уред за сушене (дехидрататор) или във фурна. За да го направите във фурна, трябва да нарежете ябълките на тънки парчета и да ги изсушите за около 10-12 часа на 60 С.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР