Тоскана на петте сетива
Това е вълшебно място, опияняващо със своите супервина, с уникалните си гледки и малки средновековни градчета, с разлюлените от вятъра житни ниви, с подредените в шпалир кипариси, водещи до някоя стара винарна с едни от най-хубавите вина, които някога съм опитвал
Любомир Василев 24 October 2017
Кастилион дел Боско
Италия е най-добрата дестинация за разходки и пътешествия не само защото е съхранила близо 90 процента от световната културна история, не само защото италианската кухня е една от най-вкусните и любовта ми към нея е в основата на моите ресторанти (както обичам да казвам: където и да си по света, на третия ден ти се дояжда паста), а защото в Италия се намира Тоскана.
Направих всичко възможно да не наруша традицията и както всяка година не пропуснах да бъда там. С кола, разбира се. Както вече е ставало дума, няма по-добър начин да разглеждаш и да се наслаждаваш от този. Но понеже Италия ни е близка не само като манталитет, това, което за средностатистическия американец би било мечтана дестинация за меден месец или сватба, за нас може да бъде въпрос на спонтанно взето решение.
Тоскана е вълшебно място, опияняващо със своите супервина, с уникалните си гледки и малки средновековни градчета, с разлюлените от вятъра житни ниви, с подредените в шпалир кипариси, водещи до някоя стара винарна с едни от най-хубавите вина, които някога съм опитвал. От тук нататък специфичният вкус дори на купеното от магазина на някое летище тосканско вино ще ме връща винаги тук.
Може би точно в Кианти превърналият се сам по себе си в бранд Made in Italy се усеща най-силно. Едноименното вино, направено от местния сорт грозде санджовезе, е станало толкова емблематично за Италия, колкото и зехтинът екстра върджин. Областта Кианти е една от най-впечатляващите в Тоскана. Верен на себе си, след известно проучване избирам едно от най-добрите места тук. Борго Сан Феличе е наистина оазис на щастието. Единственият петзвезден хотел, принадлежащ към асоциацията на Relais & Châteaux, е идеална отправна точка за опознаване на областта.
Намиращо се на 400 метра над морското равнище, заобиколено от 147 хектара лозя, с уникалната си гледка, тесните улички, живописни площади, древни параклиси и светилища, основаното през VIII век селце Борго сега се е превърнало в диамант, който би задоволил и най-претенциозния вкус. В мястото, оставящо усещане за безвремие, се намира и известният с двете си звезди Мишлен ресторант Poggio Rosso, където грижата за детайла и безупречното обслужване са издигнати в култ. Екипът тук предлага рецепти, базирани на местните традиции, интерпретирани с креативност и изтънченост. Фокусът върху някои занаятчийски продукти, като известния нахут и шафрана от Сан Джиминяно, са в основата на повечето ястия.
Спускайки се от слънчевите хълмове на Кианти към Флоренция, оставам за една нощ в прекрасното градче Монтеварчи, където е разположена живописната Вила Сасолини. Датиращата от XV век къща е променяла предназначението си от династична феодална крепост до ваканционна вила. Развитието на сградата е съчетало два аспекта: на красотата и полезността, и това я е превърнало в място за живот и медитация между града и провинцията. Ресторантът тук е изцяло базиран на тосканските традиции. Колекцията от вина е впечатляваща.
Като люлка на Ренесанса, Флоренция е в основата на всичко, което се случва в Тоскана, включително и в кулинарен аспект. За десерт не мога да не споделя тазгодишното ми откритие тук – ресторант Локале. Много повече от ресторант и бар, намиращото се в двореца Кончини заведение е машина на времето, която ни телепортира в периода между XIII и XVI век. На фона на цялата дворцова пищност сегашните собственици съумяват да съхранят усещането за пътуване през историята, но и да ни върнат обратно в XXI век с модерно презентираните и поднесени храни и напитки. От тук нататък всичко останало трябва да се види и преживее.
Spaghetti Kitchen препоръчва/
Borgo San Felice
Rosewood Castiglion del Bosco
Villa Sassolini
Locale