Тоскана между Флоренция и Сиена

В Тоскана красивите гледки и хубавите вина „дебнат“ отвсякъде

Любомир Василев 08 November 2015

За да се насладите напълно на онова, което регионът предлага като съвкупност от вкусове и пейзажи, пътуването с автомобил е задължително. Препоръчвам ви, преди да тръгнете на път, да изгледате филма „Под небето на Тоскана“, чийто сюжет ще ви потопи в местната природа, история, език и храна.

Eдно от най-невероятните преживявания в Тоскана е да наемете вила, сгушена нависоко и да се наслаждавате на гледката. Хоризонтът на безкрайните лозя се прекъсва само от вертикалите на стройно извисяващите се по-тъмни кипариси. По причудливо образувани възвишения се разкриват малки селца. Мекотата на формите е вдъхновила не един и двама ренесансови художници.

Като всеки друг район на Италия, Тоскана е известна с локалните си специалитети. Основани на cucina povera (бедна кухня), те наблягат на простотата и качеството на продуктите. Въпреки разточителството на тосканския културен ренесанс кухнята е по-скоро скромна по дух. Тук най-важен е продуктът. Рецептата трябва да му служи. Гръбнак на тос-канската кухня са хлябът, виното и зехтинът. И понеже тосканците по природа са ловци, не можем да минем без дивото прасе и заека. Тос-кана е от благословените места по света, където вирее и черен, и бял трюфел, така че пастата или пицата с трюфел е задължителна. А кой не е чувал за флорентинския стек?

Този път няма да говоря за големите градове, където, предполагам, повечето от вас са били, а ще се опитам да дам рецепта за едно концентрирано на гледки и вино прекарване из малките, запазили средновековния дух места.

Едно от задължителните, на които оставам, е хотел „Борго Санто Пиетро“ в подножието на малкото средновековно градче Чиуздино. От тази година част от екипа на ресторанта е мишлензвездният шеф готвач Андреа Матей и неговата концепция е всички продукти да бъдат с доказан био произход от малки местни производители.

равиоли с патешко и трюфели в Бамфи ил Борго
На половин час романтична разходка по ненатоварени, живописни и виещи се между житата пътища е едно от най-красивите градчета в Тоскана – Монталчино, родното място на винения сорт брунело (Сан Дженовезе). Там препоръчвам да се отбиете в ресторанта на хотела-замък Кастело Бамфи ил Борго.

След Монталчино се спускаме към тосканското крайбрежие Тенута ла Бадиола, където по дългия, насипан с чакъл път шпалир от стогодишни кипариси ни отвежда към петзвездния хотел „Л’Андана“. Ресторантът в избата е един от най-добрите в района. През пролетта на 2004 г. прочутият шеф готвач Ален Дюкас осъществява своята средиземноморска мечта и заедно с фамилия Мурети създава мишлензвездния ресторант в хотела.

В сърцето на областта Кианти, на повече от 500 м надморска височина, е разположена винарната „Кастело ди Ама“. Тя е сред най-сериозните винени брандове с преоткрит древен начин за правене на вино. Препоръчвам малкия уютен вино бар, където можете да опитате страхотните вина от Кианти, вървящи ръка за ръка с традиционните тоскански ястия. Интересното е, че собствениците на тази винарна са запалени почитатели на съвременното изкуство. В специално обособена част те канят различни художници и излагат творбите им. Там могат да се видят работи и на Недко Солаков.

След Кианти се насочваме към „Бадиа а Пасиниано“ в сърцето на винената империя Антинори, където наскоро построената с инвестиции от 82 милиона долара винарна-музей на фамилията изглежда като ултрамодерен музей на съвременното изкуство. Концепцията е базирана на невидимостта, като винарната е конструирана в хармония със заобикалящия пейзаж. В този район се намира един от любимите ми ресторанти, през който задължително минавам при всяко посещение тук – „Антика Скудерия“. В голяма част от менюто преобладава вкусът на черния трюфел, а пицата с бурата и трюфел е вълшебна.

Накрая оставям откритието ми за тази година – в малкото средновековно градче Кастилиончело дел Триноро. Там един американски адвокат от Синсинати създава концепцията „Монтеверди“, при която 12-те местни жители живеят в хармония с гостите на хотела. На практика цялото селце е превърнато в хотел, където ресторантчето е на едно място, рецепцията – на друго, различните по тип стаи са разпръснати в селските къщи сред лавандуловите насаждения. В „Монтеверди“ предлагат на своите гости и петдневен готварски курс по приготвяне на местни специалитети.

Spaghetti Kitchen препоръчва
Borgo Santo Pietro - www.borgosantopietro.com
Castello Banfi il Borgo - www.castellobanfiilborgo.com
L’Andana - www.andana.it
Osteria di Passignano - www.osteriadipassignano.com
Ristoro di L’Antica Scuderia - www.ristorolanticascuderia.it
Monteverdi - www.monteverdituscany.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР