На какво мирише доларът?

Художникът Майк Буше, който напълни фонтан в центъра на Пловдив с хиляди литри кола собствено производство, затвори аромата на щатската валута в бутилка

Адриана Попова 27 October 2017

На какво миришат парите? Това се опита да разбере художникът Майк Буше с помощта на Марк фом Енде, немски парфюмериен експерт-химик от фабриката за производство на аромати Symrise*. Така дъхът или може би дори духът на щатския долар беше затворен в бутилка. В него се усещат свежи нотки на памук и мастило, на кожен портфейл и метални каси, както и на стотици потни длани и течен сапун – резултат от смесването на над 100 летливи органични химикала. Едва ли някой би си го поръчал, но според Майк Буше това е най-автентичната миризма на капитализма.

Компаниите в ароматната индустрия поддържат бази данни с над 10 000 миризми – както от храни или цветя, така и молекулни съединения, патентовани от парфюмерите, но миризмата на щатските долари досега не беше сред тях. За Марк фом Енде изненадата била, че в употребяваните американски долари не открива следи от кокаин въпреки проучване от 1997 г., според което 78% от американските банкноти, циркулиращи в района на Чикаго и Маями, съдържат кокаинови частици.

Ароматната формула на използваните долари може да се окаже интересна за фалшификаторите на пари, но засега тя е само част от артистичното портфолио на идеолога си Майк Буше, който дойде в България за изложба в пловдивската галерия Sariev Contemporary. И напълни големия фонтан пред общината в града със 70 хил. литра диетична кола собствено производство. Първоначално той искал да направи акцията в Ню Йорк, пред една от „кулите“ на Доналд Тръмп, който е известен с пристрастеността си към енергийната напитка – дневната му доза стига до 24 кенчета с диетична кола (!), но от нюйоркското кметство не разрешили.

Г-н Буше, който е американец, но понастоящем живее във Франкфурт, беше любезен да отговори на въпросите на EVA.

Защо решихте да поръчате изработването на аромат с миризма на употребявани долари?

Тази работа, озаглавена Tender (крехко, нежно), е идея, която се върти в главата ми от няколко години. Американският долар е изключително мощен символ и предмет, който милиони хора ползват всекидневно, но въпреки това малко от тях могат да обяснят характерната му миризма. Свързах се с Марк фом Енде, един от водещите парфюмеристи в света, той прави ароматите за Мерцедес Бенц, и го попитах дали може да възпроизведе миризмата на долара. Ароматът, който той създаде, беше изложен като произведение на изкуството в Ню Йорк. Галерията реално беше празна и миризмата се носеше от вентилационната система. Изложбата се откри в навечерието на встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, което не беше планирано, но се оказа много подходящо.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР