Сушени смокини в зехтин

Това е рецепта, на която се приписват чудодейни целителни качества

Мануела Панайотова 24 September 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Благословени са градините, в които се носи дъх на смокини. Древните са ги наричали "плодовете на боговете", не само защото са били символ на изобилие и съставка в рецепти за любовна магия, а и заради това, че са своеобразна природна аптека в двора. Смокините притежават пълна колекция от витамини, минерали (К2, магнезий, калций, желязо) и фибри.

Яжте колкото можете от пресните, а после опитайте сушени смокини в зехтин - един приятен и вкусен преход към есента.

Това е рецепта, на която се приписват чудодейни целителни качества. Приятната комбинация от смокини и зехтин е решение на стомашни проблеми, които имат регулярния и неприятен навик да се обострят през сезонните преходи; осигурява стабилна кръвна захар и приятно чувство за ситост, когато сте пропуснала закуската. А аз открих още едно нейно чудодейно качество - да съживява цвета на лицето ми, който след плажа е ,,50 нюанса сиво"...

Допълнителен бонус е, че зехтинът се овкусява невероятно и придава нови ароматни измерения на салати и сладкиши. Подхождам ритуално към тази самоделна алхимия, защото съм се убедила в ползата й и защото е простичка грижа за това да се чувствам добре в кожата си.

Ето как приготвям смокини в зехтин:

Използвам 40 сушени смокини, които надупчвам с вилица, нареждам в буркан и заливам със студено пресован зехтин. Оставям да престоят 40 дена на хладно, без пряка слънчева светлина. След това всеки ден преди закуска си вземам по една смокиня. Опитайте и вие.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР