Музите от Игра на тронове

Две от най-харизматичните актриси, които „Игра на тронове“ превърна в звезди – Емилия Кларк и Софи Търнър

Ирина Иванова 25 август 2017

Снимка: HBO

Фентъзи сериалът „Игра на тронове“ се превърна не само в най-гледания в 45-годишната история на телевизионния канал, но и в истински попкултурен феномен. Стотици хиляди бебета, родени в годините на излъчването на сериала (от 2011 насам) са получили необикновените поетични имена на героите – Денерис, Тирион, Санса, а броят на собствениците на кучета порода хъски или други вълчи „зимни“ породи рязко е скочил. Заглавието „Игра на тронове“ пък е перифразирано безброй пъти в журналистически и публицистични текстове във всичките 170 страни, където сериалът е излъчван.

Създаден по поредицата „Песен за огън и лед“ на американския фентъзи писател Джордж Р. Р. Мартин, „Игра на тронове“ разказва за битката за Железния трон, която се води между няколко благороднически фамилии, населяващи фантастичната земя Вестерос. В творбата си Мартин смесва мотиви от различни митологични сюжети, исторически събития, древни хроники, предания и легенди – Войната на розите в Англия през ХV век, Стогодишната война, рицарските турнири, викингски саги и т.н. Запазена марка на сериала са величествените природни пейзажи, на фона на които се разгръща епосът (сниман в Северна Ирландия, Малта, Шотландия, Дубровник, Исландия), откровените сцени със секс и насилие, но най-вече изключително силните персонажи и историята, която буквално те приковава пред екрана.

Създателите на сериала обявиха, че ще бъде заснет само още един сезон, осми поред, и с него ще бъде поставена точка на сагата. Не знаем кой ще седне на Железния трон в крайна сметка, но със сигурност знаем, че от този сериал всички ще излязат победители. Представяме ви две от най-харизматичните актриси, които „Игра на тронове“ превърна в звезди.

Емилия Кларк, Повелителката на драконите

"Това е моят свят от 23-годишна възраст. Пораснах в него. Когато всичко свърши, ще преживея истинска криза на идентичността."

Седмият сезон на „Игра на тронове“ е най-тъжен за актрисата Емилия Кларк, изпълняваща ролята на Денерис Тарагиен – принцеса, омъжена против волята й за вожда на диво номадско племе, в когото обаче тя постепенно се влюбва, за да се превърне накрая в истинска кралица, водач и повелителка на драконите. Три седмици преди началото на снимките болният й от рак баща умира, а Емилия не успява да се сбогува с него и пристига буквално часове след смъртта му. Баща й е много важен човек в живота й, защото е звукорежисьор в театъра и именно на него тя дължи любовта си към актьорството и въобще към изкуството.

Израснала е в идилично семейно имение на около час път от Лондон, сякаш излязло от романите на Джейн Остин, през което ромоляло поточе, разхождали се патици, а майка им често ги изпращала с брат й да берат гъби. След това пасторално детство и двамата кой знае защо били записани в доста снобското частно училище „Сейнт Едуард“ в Оксфорд, където Емилия със своите музикално-артистични таланти се чувствала като извънземно сред деца, играещи голф и мечтаещи да станат адвокати.

Емилия Кларк не е приета в нито една от големите британски театрални академии, затова започва работа на няколко места – сервитьорка, служителка в кол център и т.н., спестява малко пари и заминава на дълго пътуване из Югоизточна Азия и Индия, а когато се връща, й се обаждат от Drama Centre, едно от престижните лондонски театрални училища, за да й кажат, че междувременно се е освободило място и тя е приета. По време на следването си играе в 10 театрални постановки, а след завършването си дава една година, за да осъществи големия си пробив. В края на този срок, все още ненавършила 24 години, тя става част от актьорския състав на „Игра на тронове“.

Има точно 24 часа, за да се подготви за кастинга за сериала – да прегледа доста книги, за да почувства характера на героинята си, и да изрепетира доста сцени. След като показала всичко научено пред продуцентите, тя поискала да й дадат и друга задача. „Можеш ли да танцуваш?“ – подхвърлили те на майтап. Емилия се шегува, че като всяка актриса била научена да отговаря винаги с „да“. Изтанцувала детския патешки танц, след което подхванала и танца на робота...

За 7-те години, през които се снима в „Игра на тронове“, Кларк е имала много инфарктни моменти, като един от тях е още в първия снимачен ден – не успява да овладее коня си и се налага хора от екипа да се намесят, за да я предпазят. Вторият е, когато трябва да изяде суровото сърце на жребец, за да забременее. „Сърцето“ било направено от няколко килограма желирани мечета и приличало на „препечен конфитюр с вкус на белина“. Само че се наложило точно на този кадър да направят 25 дубъла и съответно тя трябвало да изяде 25 такива „сърца“.
Кларк обожава героинята си – силна жена в един мъжки, много свиреп свят. Ужасно харесва стайлинга и русата си перука от филма, но е бясна, че трябва да става всяка сутрин в 3 часа и да идва цели два часа преди колегите си мъже за перука и грим.

В същото време се страхува от края на сериала. „Това е моят свят от 23-годишна възраст. Пораснах в него, а сега часовете, в които бях свикнала да яздя дракони, да предвождам войски или да минавам гола през огъня, ще са само мои. Мисля, че когато всичко свърши, ще преживея истинска криза на идентичността.“

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР