Иван Донев на голямата модна сцена

Кристина Симидчийска 02 September 2017

Базираният в Рим моден дизайнер Иван Донев е първият българин, представил колекция на престижния форум за висша мода AltaRoma. Дебютира само година след като завършва академията за мода Koefia – през 2012 г. За кратко време след това той успя да спечели десетки модни награди в различни краища на света – от Китай и Египет до Турция, Португалия и Катар.

Kолекциите му често са вдъхновени от древните традиции и фолклор, а талантът му пробива и на киноекрана – той създава костюмите за филма „Децата на Маам“ с участието на легендата Франко Неро. Днес е дизайнер на линията си Ivan DONEV, работи с филмови продукции, създава различни артпроекти, доцент e и е канен в световни университети и академии, за да преподава – нещо, което прави с огромна радост.

Какъв е пътят на едно момче от малкия български град Раковски до голямата модна сцена в Италия – разказва самият Иван Донев.

Ако трябва да се опишеш с едно изречение, какво би било то?

Труден въпрос! Човекът Иван Донев е чувствителна личност, благонадежден, отговорен към другите хора. Изживявам всеки ден като основа на следващия и това е допирната точка, която ме свързва с дизайнера Ivan DONEV. Той е влюбен в работата си, вярващ в качествата си, винаги мотивиран и вдъхновен. Работохолик, зает със срещи, интервюта и снимки през деня, а през нощта, когато всички спят, работи върху кройки и платове. Преследва мечтата си – като порасне голям, да е велик дизайнер.

Как едно момче от малък град в България извървява пътя до най-високия подиум в Рим?

Живея между Италия, България и останалата част от света... В последно време пътувам повече, отколкото съм очаквал, превърнах се в „дете на света“. В Италия съм от почти 11 години. Стигнах дотук с идеята да уча сценография, но съдбата ми се промени и не съжалявам. Преминах през много изпитания, учих италиански език и култура в университета за чужденци в Перуджа, работих като чистач в автогрил, грижих се за деца и за болни хора. В Сицилия и Милано завърших курсове за фризьор и гримьор и работех като такъв, за да си платя таксите за академията Koefia. Когато пристигнах в Рим, от време на време работех като говорител в радио – така си докарвах някакви пари в повече, за да си позволя красиви платове и материали за академията. Посещавах и отворени курсове по история на изкуствата в университета по теология, за да попия максимално културата, от която бях заобиколен. С много жертви, усилия и морална подкрепа от семейството ми... ето къде съм сега.

AltaRoma 2013

Участваш в множество международни дефилета и за кратко време получаваш редица награди и отличия. Кои са най-ценните за теб и защо?

Много са мечтаните и постигнати награди, освен в AltaRoma 2013 и CertiLux 2013 (в Седмицата на дизайна в Милано). На световния конкурс за дизайн Hempel Award China Fashion Week 2016 в Пекин, в който участваха близо 6500 кандидати от целия свят, стигнах до големия финал. Оттам си донесох наградата Excellent Award for Design. Мечтаното дефиле пък се случи в Луксор – Египет 2016. Най-голямото модно събитие в Близкия изток! Бях поканен от дизайнерката Мона ал Мансури да представя част от моята колекция, вдъхновена от ислямското изкуство. Ревюто беше организирано за първи път в историята в древноегипетския храм на бог Амон в Луксор. Моделите дефилираха буквално между фараоните. И пред близо 3000 гости, сред които принцесата на Бахрейн Нора Бин Халифа и много звезди от емирствата, Египет и Европа... Но най-голямата награда са аплодисментите на публиката и адмирациите на медиите. Съвсем скоро във всекидневника La Reppublica посланичката на италианската мода Бианка Лами ме обяви за един от наследниците на Римската висша мода.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР