Спортен живот с Маргита Гошева и Иван Бърнев

От три години Маргита тренира фехтовка, а Иван от две се е отдал на бокса и определено имат какво да ни кажат по въпроса. Представяме ви едно от най-известните актьорски семейства в България и техния спортен живот

Ирина Иванова 21 June 2017

Снимка: Светослав Караджов

Когато пристигаме в залата на фехтовален клуб „Свечников“, за да се срещнем с Маргита Гошева и Иван Бърнев – едно от най-известните актьорски семейства в България, – тренировките още не са започнали. Залата е някак притихнала, а по стените, върху специални стелажи, щендери и поставки са подредени саби, рапири, фехтовални костюми и тренировъчни чучела. Маргита ни посреща в пълно бойно снаряжение – снежнобял екип за фехтовка, маска и сабя (уточнява, че сабята и рапирата си приличат, но захватът им е съвсем различен), а Иван – в не съвсем пълно, понеже не си е взел специалните обувки за бокс, пък и той не е на своя територия, тъй като тренира на друго място.

Като казвам, че Маргита Гошева и Иван Бърнев тренират съответно фехтовка и бокс, това означава именно тренират – два-три пъти седмично, а не от дъжд на вятър. Свикнали сме да ги свързваме предимно с професионалните им изяви в театъра и киното. Бърнев от години е сред звездите на българската театрална сцена с ролите си в емблематични постановки като „Вечеря за тъпаци“ на Иржи Менцел в Сатиричния театър (поставен преди цели 15 години, този спектакъл наскоро бе игран за 300-ен юбилеен път – аплодисменти!), „Полет над кукувиче гнездо“ на Александър Морфов в Народния театър, за която Иван има и Аскеер, и Икар, „Ръкомахане в Спокан“ на Явор Гърдев на същата сцена и още много други. Маргита пък дълго време е част от едно от най-своенравните места за театър в България – театрална работилница „Сфумато“. На снимачната площадка като партньори двамата работят заедно за първи път в телевизионния сериал „Къде е Маги?“ – един от малкото им опити да се включат в комерсиален проект, който обаче така и не става комерсиален, понеже – както се шегува Бърнев – „така и никой не го гледа“. Там обаче двамата с Маргита се срещат с една друга двойка – режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева, които по-късно ги канят за филма си „Урок“ – историята за учителката, която обира банка, „въоръжена“ с пистолет играчка. „Урок“ се превръща в най-награждаваният български филм въобще, обикаля повечето от най-престижните филмови форуми в света и получава награди на голяма част от тях. Същото се случва и в момента с новия филм на тандема Грозева-Вълчанов „Слава“, където Маргита отново играе една от главните роли. Между другото, около фестивалните турнета с двата филма тя, както сама се изразява, „изръшква“ света – освен из цяла Европа, пътува в Япония (Токио), Мексико (Гуадалахара), Дубай, и твърди, че вече дори започва да отказва пътувания, тъй като се чувства изморена. На тазгодишния София Филм Фест се състоя премиерата на филма „И после светлина“ на Константин Божанов („Аве“), където Маргита играе заедно с една от младите звезди на европейското кино Бари Кьоеган. Иван Бърнев пък приключи с репетиционния период на пиесата „В очакване на Годо“ по Самюел Бекет, в която си партнира с Деян Донков, като Донков е и режисьор. 

Маргита и Иван никога не са били от онази порода актьори, гравитиращи около ничията земя между изкуството и шоубизнеса с идеята да прескачат от едното в другото. Маргита казва по този повод: „Ние сме много анти „Приемай всичко!“. Досега все още са се опазили от риалити формати, телевизионни игри и други подобни, макар че сами правят уговорката: „Чакай, има време!“ В тази връзка интервютата им също не са обилни откъм лична информация и рядко допускат преминаването на онази граница, след която човек спокойно може да си зададе любимия въпрос за поддържането на добра форма.

Истината обаче е, че двамата видно са в отлична форма и се оказва, че тя не им е дар от боговете, а е плод на вече неколкогодишните им активни занимания със спорт. От три години Маргита тренира фехтовка, а Иван от две се е отдал на бокса и определено имат какво да ни кажат по въпроса. Представяме ви Маргита Гошева, Иван Бърнев и техния спортен живот.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР