Франкфурт на Майн за гурмани

Франкфурт на Майн определено стои най-пъстро на кулинарната сцена в Германия. Градът впечатлява с начина, по който съчетава тихо, почти провинциално спокойствие и смайваща международна динамика

Любомир Василев 31 May 2017

Малките централни улички с къщи от XIX век съжителстват с 80-етажни небостъргачи, оформящи финансовия център, не случайно наричан „Майнхатън“. Като една от основните спирки за междуконтинентални пътувания, Франкфурт е идеален за бизнес, конференции и международни панаири. Многото магазини, както и десетките музеи са притегателен център за туристите. Независимо от огромния поток от хора и забързания ритъм градът е съхранил човешкото си излъчване.

В гастрономично отношение Франкфурт отдавна се съизмерва с международните стандарти. Ресторантите са убедителни заради комбинацията от атмосфера, обслужване и качество. Повечето се намират в центъра. Съвсем типично е през деня да срещнете банкери и бизнесмени, а вечерно време – хората, които налагат модните тенденции.

Zenzakan

Един ресторантьор тук определено води класацията не само по бройка, но и по разнообразие на концепциите на управляваните от него ресторанти и кара всички останали да го следват. Кристиян Моок – собственик на едноименната Моок Груп, е предприемач с 20-годишен опит и с годишен оборот от десетки милиони евро. Той смело управлява петте си ресторанта с над 1200 места. От френското брасери Mon Amie Maxi до японския Zenzakan – ресторантите на родения във Франкфурт Моок са любимо място на местния бизнес елит. Ресторантьорът е успял да улови спецификата на регионалния вкус и не само го задоволява, но и възпитава небцето. Германците работят много, но и се хранят добре и изобилно. Започнал като вносител на висококачествени меса от САЩ, в неговите ресторанти можете да ядете най-добрите стекове в града. M-Steakhouse и Surf’N’Turf са определено местата за това. В The Ivory Club пък например витае духът на колониална Индия. Тук също хранят обилно. Задължителни са джъмбо тандури скариди със сос от къри и басмати ориз и емблематичната телешка пържола Айвъри клъб / Triple Star Grain Fed Prime Filet – познавачите знаят за какво става дума.

Продължавам с друг ресторант, който с времето стана мой фаворит. Естествено се оказва, че собствениците не са се задоволили само с него, а имат просперираща кетъринг компания, две кафетерии, два магазина за деликатеси, единият с а-ла-карт меню, два ресторанта и 60-годишен опит във всичко, което правят. Мейер – това е марката, която обединява уникалните места и се набива на очи още с първата глътка добро кафе в едноименното кафене на летището във Франкфурт. Под тази шапка ресторант „Холбайн“ е мястото, което се отличава. С изключителния дизайн, съчетаващ модерното и използващ за фон заобикалящата го величествена фасада на музея „Щедел“, със специалната концепция, която от кафене с кухня през деня се превръща в ресторант, предполагащ изискана вечеря, с меню от суши до френски и австрийски специалитети, „Холбайн“ може да спечели сърцето на всеки гастроном.

Vaivai

Завършвам кулинарната ни обиколка във Франкфурт с друго мое любимо място. Малко по-далеч от идеалния център, „Вайвай“ е бар, салон и ресторант, инспириран от нюйоркския, намиращ се в Трайбека и собственост на Роберт де Ниро „Локанда Верде“. Непретенциозната атмосфера и хубавата италианска храна събират многоцветна публика. Отворената кухня те прави съпричастен на кулинарния спектакъл.

И макар че с името си градът винаги се асоциира с вкусните хрупкави кренвиршчета с хрян и горчица, които харесвам много, Франкфурт на Майн притежава още много, с което да ви впечатли и едно е сигурно – няма да останете гладни.

Spaghetti Kitchen препоръчва/

Моок Груп - Mon Amie Maxi, Zenzakan, M-Steakhouse, Surf’N’Turf, The Ivory Club, HolbeinVaivai 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР