Жаклин Бисе - любовта трае 7 години. Или 2 х 7

70-ият филмов фестивал в Кан, който се открива тази вечер, очаква иконичната актриса от 60-те и 70-те, вдъхновителка по неволя на секси тренда с мокрите фланелки

Ирина Иванова 17 май 2017

70-ият филмов фестивал в Кан очаква Жаклин Бисе, иконичната актриса от 60-те и 70-те години на XX век и една от най-красивите кинозвезди въобще, вдъхновителка по неволя на секси тренда с мокрите фланелки и една от много малкото жени, казали „Не, благодаря!“ на трима легендарни холивудски любовници – Стив Маккуин, Франк Синатра и – дори! – Марлон Брандо. За което впрочем малко съжалява.

В новия филм на Франсоа Озон „L’amant double“ (буквално „Двойният любовник“), който ще се бори за „Златна палма“ на тазгодишния юбилеен кинофестивал в Кан, Жаклин Бисе си партнира с младите Марина Вакх и Жереми Рение. Филмът е определен като „еротичен трилър“, но сюжетът му все още се пази в дълбока тайна (макар, свързвайки заглавието и жанра с факта, че участват само трима актьори, да ни се струва, че вече се досещаме в най-общи линии).

Днес Жаклин Бисе е на 73 години, продължава да се снима (дори в еротични филми като този на Озон), а невероятните й сиво-зелени очи, които помним от култовите филми „Американска нощ“ на Франсоа Трюфо, „Летище“ с Бърт Ланкастър, „Убийство в Ориент Експрес“ на Сидни Лъмет и др., са все така блестящи и пълни с живот.

Английската преса обича да се шегува, че именно Жаклин Бисе е причината толкова много мъже да се запалят по скубадайвинга (гмуркането) през 70-те, а както е известно, тази мания все още е силно актуална. Точно преди 40 години в сцена от филма „Бездната“ на Питър Йейтс Жаклин Бисе се гмурва във водата, облечена в полупрозрачен бял тишърт. Когато изплува, е толкова секси, че веднага е обявена за най-секси звезда, модна икона, а сп. „Нюзуик“ я нарича „най-красивата филмова актриса в света за всички времена“... Плакати на филма, изобразяващи Бисе с мократа фланелка, се продават дори в комплект със сп. „Плейбой“ и оттогава подобни снимки се превръщат в нещо като тренд за фотосесиите в еротичната библия. Продуцентът на филма по-късно признава, че именно тази фланелка го е направила богат, но актрисата и до днес е бясна, понеже по време на снимките й обещават, че точно този дубъл няма да бъде използван.

Не само го използват, разбира се, но и така акцентират на него, че всички говорят за „сцената с тишърта“, а не за самия филм, и актрисата се чувства излъгана и употребена. Още повече че от самото начало на кариерата си – в средата на 60-те – тя се опитва да се отскубне от наложения й имидж на секссимвол и красавица. Макар че никой не може да упрекне медиите – Жаклин Бисе е толкова ослепително красива, че не върви да се правиш, че не го забелязваш. Да не говорим, че в онези години на власт са пищни диви като Бриджит Бардо, София Лорен и Клаудия Кардинале и е наистина невероятно как една грацилна французойка, родена и израснала в Англия, успява да си проправи път в царството им.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР