Вино и любов

„Виното е бутилирана поезия“, възкликва писателят Робърт Луис Стивънсън след едно пътешествие из Напа Вали. Модата на винените турове, която тръгна от Америка, достигна и до България. През последните години изникнаха десетки интересни дестинации – от малки бутикови изби до големи винени имения тип „шато“ с петзвезден лукс със СПА и всички удобства

Иван Михалев и Елина Цанкова 22 March 2017

Винарска изба „Вила Юстина“

Снимка: Иван Михалев и Елина Цанкова

Представяме ви три винени дестинации, които са изключително подходящи за романтична ваканция в компанията на любим човек. Те са част от пътеводителя „101 романтични места в България“, който се появи на пазара малко преди Коледа и оттогава е неизменно в класациите за най-продавани книги.

Зад проекта стоят Иван Михалев и Елина Цанкова, добре познати на всички, които обичат пътешествията. Двамата са основатели на блога за открития и пътешествия „Отбивки“ (otbivki.com). Предишните им два пътеводителя – „101 отбивки“ (2015) и продължението „Нови 101 отбивки“ (2016) също са бестселъри.

„Има места, които могат да ви накарат да се влюбите. Не просто в околните забележителности, но и в човека до вас. Те притежават особена магия, която трудно се описва с думи, но се усеща, когато си там“, казват авторите на „101 романтични места в България“.

 

Винарска изба „Вила Юстина“

„Вила Юстина“ е една от перлите на винения туризъм в Тракийската низина. Пазарджишкото село Устина, където е разположена бутиковата винарна, се намира в район с висока концентрация на винарски изби.
В съседните населени места Брестовица, Перущица и Кричим лозарството и винопроизводството са поминък на населението от незапомнени времена. Лозята на „Вила Юстина“ са съвсем нови и изградени по всички правила на винарското изкуство.

Лозовите масиви се простират на площ от 400 декара в красиво оформена хълмиста местност над селото, която е наречена парк-лозе. Там се отглеждат всички винени сортове, разпространени у нас, с изключение на каберне совиньон. На самия връх на лозовия парк се издига наблюдателна кула, която напомня за средновековните замъци в Италия. Усещането за романтика се допълва от малката горичка от пауловния – екзотично дърво, което расте по-бързо от останалите дървесни видове. Дърветата там са само на 4 години, а височината им вече надхвърля 10 метра.

Любопитно Винарната е избрала за свой символ петела. Той присъства под различни форми почти навсякъде – от етикетите на бутилките до гигантската скулптура, която посреща посетителите в парк-лозето.
Къде Село Устина се намира на 147 км от София. Най-лесно е да се отклоните от магистрала „Тракия“ на отбивката за Цалапица и Стамболийски, след което да следвате табелите за Перущица.
Не пропускайте Винарната разполага с малък язовир, който предлага отлични условия за риболов. В съседство с него има минизоопарк, където се отглеждат коне, алпаки, пауни, различни породи кокошки, някои от които снасят „безхолестеролни“ яйца.
Дегустации Винарната все още няма хотел, но разполага с къща за гости, в която има три двойни стаи и просторен двор с барбекю. Предстои изграждането на етнографски комплекс от 10 къщи и улица на занаятите. Повече инфо – на villayustina.com

Винарска изба Uva Nestum

Uva Nestum e най-новото попълнение на картата за винен туризъм в България. Ултрамодерният комплекс, отворил врати в средата на 2016 г. край Гоце Делчев, съчетава бутикова винарна и луксозен спа хотел, които са в състояние да задоволят и най-претенциозните вкусове.
Това е единствената винарска изба по поречието на река Места – район, който доскоро бе напълно далечен от винопроизводството за разлика от долината на Струма, където е пълно с винарни и места за винен туризъм. Този факт е в основата и на проекта Uva Nestum. В превод от латински името означава „Грозде от Места“. И ако виното е само поводът да дойдете, то уютът на хотела и уникалните условия за релакс в спа центъра ще ви накарат да се връщате в Uva Nestum отново. Една от атракциите е винотерапията, която се провежда в дървени вани, които изглеждат като бъчви. Тялото се потапя в разтвор с гроздов екстракт, който има силни лечебни свойства. Посетителите могат да ползват също два басейна – външен и вътрешен, солена зала за релакс, хамам, серайл, сауна, парна баня, фитнес зала, студиа за масажи и козметика.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР