Емоция и отдаденост
„Преди години любовта към пътуванията ме доведе със съпруга ми в района на Мелник и Сандански – разказва Маруся Осиковска за създаването на винарска изба „Златен Рожен“. – Усетихме духовна връзка и магнетично привличане към тези места – Роженския манастир, манастира на Преподобна Стойна, гроба на Ванга. Хората тук уважават традициите и са открити, истински, трудолюбиви.“
Елка Влаховска 10 March 2017
Семейният бизнес стартира с купуването на сграда в центъра на с. Рожен, която ремонтират и превръщат в бутиков хотел „Златен Рожен“. Запазен е стилът на традиционната мелнишка къща, има и механа, в която наред с типични български специалитети се предлагат и ястия от дивеч.
Историята на избата „Златен Рожен“ започва със засаждането на лозя в землището на с. Капатово. За по-малко от четири години в хълмистия район в предпланините на Пирин е създаден лозов масив от 180 дка, в който се отглеждат сортовете Мерло, Каберне совиньон, Сира, Мелник 55, традиционната за региона Широка мелнишка лоза и Сандански мискет. „Златен Рожен“ е може би единственият производител в България на розе от Широка мелнишка лоза. Залагат на гарантирано качество на гроздето и вината, затова и прибирането на реколтата е само и единствено с ръчен труд, без помощта на машини.
„Трябваше да бъда изключително добре организирана, за да мога да управлявам първоначално семейния хотел, а след това избата и да отделям достатъчно време за моите три деца – казва Маруся Осиковска. – Опитвам се да ги науча да споделят и да сбъдват мечтите си с постоянство и труд, както аз сбъднах моята – бранда „Златен Рожен“.
Подробна информация за възможностите за винен туризъм с дегустации и настаняване – на zlatenrozhen.bg