Печени ябълки с джинджифил
Дискретно великолепие от зимни аромати
Мануела Панайотова 05 February 2017
Северният вятър ме затвори за дълго у дома и накара времето да изглежда по друг начин. Промяната ми беше чужда, после ме отпусна и ми припомни чистата радост от това да зарежа всички планове и да се отдам на неща, които обичам и... на снежинките. В тишината на мрачните зимни дни обичайните тревоги сякаш се плъзгаха, без да нарушават меланхоличната ми хармония. Прекрасно време за семпли, позабравени и отлагани удоволствия, като гледане на стари филми или пък печене на ябълки. И защо не - приготвят се лесно, притежават финес и дискретно великолепие от зимни аромати, а вкусът... е, със сигурност няма да чакам следващата буря, за да направя пак.
Как ги направих: Подготвих тава, достатъчно голяма, за да събере всички ябълки. В купа смесих захар, сушени плодове, захаросан и пресен джинджифил, масло, брашно, канела, лимонови кори и сол. Добавих жълтъците и размесих. Издълбах ябълките откъм дръжките, отстраних ядрото и семките (важно е да се запази дъното им). Напълних всяка ябълка с подготвената смес и намазах с масло. Подредих в тавата, налях портокалов сок и изпекох на 180 С за около 45 минути.