Печени ябълки с джинджифил

Дискретно великолепие от зимни аромати

Мануела Панайотова 05 February 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Северният вятър ме затвори за дълго у дома и накара времето да изглежда по друг начин. Промяната ми беше чужда, после ме отпусна и ми припомни чистата радост от това да зарежа всички планове и да се отдам на неща, които обичам и... на снежинките. В тишината на мрачните зимни дни обичайните тревоги сякаш се плъзгаха, без да нарушават меланхоличната ми хармония. Прекрасно време за семпли, позабравени и отлагани удоволствия, като гледане на стари филми или пък печене на ябълки. И защо не - приготвят се лесно, притежават финес и дискретно великолепие от зимни аромати, а вкусът... е, със сигурност няма да чакам следващата буря, за да направя пак.

Използвах 50 г захар, 70 г орехи, 80-100 г сушени боровинки, фурми или годжи бери, 40 г захаросан джинджифил, парче пресен джинджифил (3-4 см), обелен и нарязан на ситно, 2 с. лъжици разтопено масло плюс допълнително за намазване на ябълките, 2 с. лъжици брашно, 1/2 ч. лъжичка канела, настъргана кора от един портокал, щипка сол, 2 големи жълтъка, 200 мл пресен портокалов сок (добре става и с ябълков сайдер), 8 средни ябълки.

Как ги направих: Подготвих тава, достатъчно голяма, за да събере всички ябълки. В купа смесих захар, сушени плодове, захаросан и пресен джинджифил, масло, брашно, канела, лимонови кори и сол. Добавих жълтъците и размесих. Издълбах ябълките откъм дръжките, отстраних ядрото и семките (важно е да се запази дъното им). Напълних всяка ябълка с подготвената смес и намазах с масло. Подредих в тавата, налях портокалов сок и изпекох на 180 С за около 45 минути.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР