Медитация на сетивата

Будистките манастири, които си струва да посетите и няколко основни правила за поведение

eva.bg 25 July 2018

Целогодишна гореща точка, будистките манастири и храмове са една много добра идея за пътешествия, независимо дали споделяте философията на будизма, изповядвате друга религия или сте заклет атеист.

Храмовете са построени в местности, предразполагащи към медитация и укротяване на неспокойния ум, подтикват към съзерцание, смирение и помагат в търсенето на пътя към себе си. Чужденците винаги са добре дошли в отворените храмове, но е добре да се знаят някои основни правила, свързани с поведението и облеклото.

- Първото и най-важно нещо е да оставим обувките си отвън, да свалим шапка, ако имаме такава, и да покрием раменете си.

- Няма особени изисквания към облеклото, но е добре да бъдем с дълги панталони.

- Поздравът към монасите изключва физическо докосване и се състои от молитвено събрани длани, придружени от лек поклон с глава.

- Ако станем свидетели на влизане на монаси и монахини в храма за ритуал или молитва, трябва да се изправим в знак на уважение.

- За изключително грубо се приема соченето с пръст - било то към статуя на Буда, някой конкретен човек или предмет. Ако желаем да покажем нещо, го правим с дясната длан обърната с вътрешната страна нагоре.

- Пак с дясната ръка е редно да се приеме ако ни бъде даден дар, а първата крачка в храма се прави с левия крак.

- При заемане на молитвена позиция краката ни не трябва да бъдат в посока на свещените статуи или друг човек.

- Фотографирането на статуи е разрешено на повечето места, но в знак на уважение винаги първо се пита. Докосването и сядането върху платформата им обаче се счита за светотатство и е абсолютно забранено.

- Когато излизаме, винаги правим няколко крачки назад от съответната статуя преди да обърнем гръб.

Представяме ви десет будистките манастири, които си струва да посетите. Архитектурата и природните забележителности на далечна Азия ни оставят в захлас и единственото, което се изисква от нас, е да си изберем къде по-напред да се впуснем в търсене на непознатото.

1. Таунг Калат, Бирма/Мианмар

Ситуиран на върха на изгасналия вулкан Монт Попа, той отправя предизвикателство към всеки, желаещ да го посети. За да достигнат до портите му, гостите първо трябва да изкачат 777 стъпала, а по пътя към върха ги очакват погаждащи номера маймуни, обитаващи местността.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР