ботокс вместо лифтинг

Най-накрая и българките узряха за идеята, че когато работата опира до връщане на младостта, пластичната хирургия отстъпва пред щадящата козметология.

Свобoда Сидерова 04 October 2006


Може ли ботоксът да замести лифтинга на вежди, а филърите - силиконовите имплантанти за брадичка и скули? Защо не винаги има ефект при фотоподмладяването? Безопасен ли е лецитинът от соя, използван за премахване на целулита? Кой лазер е подходящ за заличаване на тату? Разговаряме с д-р Катя Паскова от медицински център Derma Vita, която наскоро се върна от поредния International Master Course оn Aging Skin, провеждан 2 пъти в годината в Париж.

д-р Паскова, защо все повече жени предпочитат инжекцията с ботокс пред скалпела?
За последните няколко години количеството на инжекциите с ботокс нарасна с близо 400%. т.е. всички неагресивни и минимално агресивни козметични процедури биха по популярност традиционните пластични операции. Феноменалният процент може да се обясни с малкото странични ефекти и противопоказания. Освен това инжекциите са относително безболезнени.

ботоксът има ли ново приложение освен за бръчки и за лечение на прекаленото потене под мишниците, на дланите и на стъпалата?
Последната тенденция е временен лифтинг на веждите. Инжектира се съвсем близко до окосмената част на главата и в определени точки на веждите. Целта е да се блокира група мускули и да се отпусне друга, за да се повдигнат веждите и да се опъне кожата. Жените, които все още не са решили дали да си направят ендоскопски лифтинг, могат да преценят какъв ще е приблизителния резултат. С ботулинов токсин може да се повдигне леко и върхът на носа, а с филър (пълнител с хиалуронова киселина - б.а.) - веждите и бръчките над тях. Резултатът е „дръпнати очи", т.нар. бадемовиден израз на очите. Ако бръчките над веждите се направят с ботокс, има опасност последните да паднат. След 55-годишна възраст ефектът на ботулиновия токсин намалява, тъй като има трайно отпускане на кожата и никакъв блокаж на мускулите не помага.

фотоподмладяването се води процедура N1 в козметологията. Защо в някои случаи не дава видим резултат?
Първата възможна причина може да е в неправилния избор на дължината на интензивната пулсова светлина, с която се обработва кожата. Дълго време се работеше само с една дължина - или за заличаване на пигментации и разширени кръвоносни съдове, или за стимулиране синтеза на колаген. В последно време двете се комбинират. Втората причина е типът кожа. За съжаление, при хората с матов тен е допустима само дължината за стимулиране синтеза на колаген, иначе кожата изгаря. Третата е възрастта. Доказано е, че след 55-годишна възраст се премахват само петна без да може да се повлияе кой знае колко на еластичността. В този случай фотоподмладяването се комбинира с лазерен рисърфисинг (от surface - повърхност ), т.е. шлифовка. На Запад скорост набира и радиолифтингът (thermage). При него за стимулиране производството на колаген се използват радиочестоти. Лифтингът без скалпел продължава 2 часа и струва около 3000 долара.

мнението ви за радиолифтинга?
Процедурата е прекалено нова и все още не е минала проверката на времето. Някои от американските колеги например са крайно резервирани. Отокът бавно отзвучава - до 2-3 седмици и има риск от изгаряне. Да не говорим, че не при всички пациенти резултатът е добър. Радиолифтингът също така не е подходящ за жени между 35 и 40 години.

фотоподмладяването дава ли гаранция за траен ефект?
Нито един дерматолог не би ви дал гаранция, най-малкото защото трябва биопсия преди и след процедурата и след първата година. Но ако направите 5 сеанса през 20 дни до месец и всяка следваща година по 1-2 поддържащи, може да се каже, че ефектът ще се запази в 5 години, и то ако сте на възраст от 30 до 50-55 г.

вярно ли е, че колкото по-силно кожата реагира на фотоподмладяване, толкова по-силен е ефектът? Трябва ли да ни радват лилавият оттенък или отокът?
Не винаги. Лилавият оттенък говори, че енергията на пулсовата светлина е висока. Приблизително при 50% от пациентите се получава оток, който отзвучава по-бавно. Причината е по-рехавата съединителна тъкан на кожата, която задържа течност.

какво ново при пълнителите?
Появиха се временни филъри - Voluma на Corneal и Restylane SubQ на Q Med, който могат да заменят силиконовите имплантанти в брадичката и скулите. При тях хиалуроновата киселина е с по-плътна текстура. Новите пълнители се поставят дълбоко под кожата с голяма игла, нещо като канюла. Лекарят задължително трябва да е минал курс на обучение. От Corneal дори не ви продават препарата, ако нямате удостоверение.

как е по-добре да се поставят инжекциите при мезотерапията ?
При лицето предпочитам на ръка - така се избягват синините. При тяло работя с пистолет - дозирането е по-равномерно.

мнението ви за коктейла от разграждащи мазнината съставки, сред които лецитин от соя?
Препаратът все още не е регистриран във Франция и Америка. Абсолютно е противопоказан при висок холестерол и повишени чернодробни ензими.

каква епилация е по-добре да се използва при наличие на тен - лазерна или фото?
Лазерна с достатъчно охлаждане преди процедурата и с подходяща дължина на вълната. Съчетаването на двата вида епилация повишава трайността на обезкосмяването. Мъхът на лицето на бива да се пипа, независимо дали се използва лазерна- или фотоепилация. Топлината може да активира луковиците на фините косъмчета и те да започнат да растат. Абсолютно е противопоказно и махането на бенки с лазер.

до каква степен може да се премахне татуировка с лазер?
Ако е направена от професионалист, се премахва с 3-4 процедури, защото пигментът е по-равномерен. Лазерът заличава татуировки в син и зелен цвят. Червеният е почти невъзможно да се „изтрие". Ако сте се доверили на непрофесионалист, ще се ви нужни около 6-10 сеанса, без гаранция за окончателно премахване. Има опасност от изгаряне и белези. В случая агресивният лазер, т.е. този с по-дълбоко действие, не е подходящ. Работи се с лазер с накъсан импулс. 
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР