Моят Китай е Китай на Huawei

Китай може да се опише с четири думи - бъдеще, оптимизъм, красота и Huawei

Северина Докова 09 December 2016

Забраненият град в Пекин

Снимка: Северина Докова с Huawei P9

Колкото и дълго да се пътува от тук до Китай, колкото и предубеден да си в своите очаквания, шансът Китай да те очарова с пъстротата, с красотата и най-вече с главоломното си развитие е голям. За Китай няма невъзможни неща. Веднъж поставени, целите се достигат с много труд, дисциплина и отдаденост. И това не са просто цели за развитие, а визия за бъдещето. Като започнеш с величието на Китайската стена и продължиш с императорските дворци в Забранения град, не може да не усетиш големите мащаби и размаха на мисленето, заложени в Китай от векове.

Китай може да се опише с четири думи - бъдеще, оптимизъм, красота и Huawei.

Като ви разкажа за Huawei, ще разберете защо за мен тази компания олицетворява цялата държава. И едно уточнение за името – произнася се в две срички с ударение върху „а”.

ресторант в централата на Huawei в Шенджен
Основана е преди 28 години с инвестиция от 5000 долара от Рен Женгфей, като инженерна компания за изграждане на телекомуникационни мрежи. Днес Huawei все още е изцяло частна, а броят на служителите наброява 85 хиляди, десет хиляди от които са инженери, разработващи новости в сферата на комуникациите за целия свят. Една трета от населението на света използва техни технологии, без дори да подозира. От няколко години се предлагат продукти за крайни клиенти – смартфони, смартчасовници и таблети. Още преди продуктите на фирмата да станат масово известни, Huawei се е доказала като новатор в средите на комуникационите технологии. Работи съвместно с BMW, Mercedes и Audi, развивайки мобилната комуникация в колите, безжичното дистанционно управление и wi-fi мрежите.

Днес Huawei има централи в Шанхай и Шенджен, приличащи на малки градчета – комплекси с множество сгради, заведения, паркове и езера. На служителите й се предлагат жилища в затворени комплекси в близост до офис сградите. Всичко това е в големи „по китайски” мащаби, ново, чисто, красиво. Град Шенджен е превърнат от рибарско село в мегаполис едва за 37 години, а днес там живеят и работят над 15 милиона души.

Шанхай
Най-многобройният град в Китай е известният от филмите Шанхай. Повече от два пъти по-голям от Москва, той е дом на 24 милиона души, живеещи във вихъра на безумен трафик, кръгови движения на четири етажа, сгради с височина около 300-400 метра (без да броим най-високите). Забавно е, че и в Шанхай има Чайнатаун, който всъщност е старинната част на града, превърната в туристическа атракция, където типично по модела на Изтока пазаруваш след весел пазарлък. Можеш да смъкнеш от първоначално обявената цена 60-70%. Не защото е скъпо, а защото така е прието. След залез всяка сграда светва и градът блести като дискотека. И така докъм единайсет вечерта, когато тези светлини угасват и Шанхай се успокоява. 

По отношение на китайките, впечатлена съм от тяхната красота. Те са стройни, елегантни, фини като порцеланови статуетки, вежливи, деликатно усмихнати и приветливи. Тази тяхна красота и елегантност е пренесена в дизайна на продуктите Huawei, отличаващи се с елегантност и ненатрапчив стил.

Huawei P9 в новия син цвят
Huawei инвестират много и дългосрочно в проучвания, за да предложат най-доброто за клиентите си. Помните Скарлет Йохансон като тяхно рекламно лице, но това, което вероятно не знаете, е защо са избрали именно нея. Тя е не само известна, красива и успешна актриса, но и любител фотограф. Скарлет започва да снима с Huawei P9 и се превръща в посланик на марката. И наистина, веднъж опитате ли да снимате с двойната Leica камера на Huawei P9, така се увличате, че фотографията се превръща в хоби. Камерата на този телефон предлага множество опции, благодарение на които ви се иска след всеки кадър да направите поне още няколко – цветен (с режим за интензитет на цветовете), монохромен (черно-бял) с отразяване на всеки детайл и светлосенки, с ефект буке (или дълбочина на остротата, която позволява фокусиране върху определен обект и разфокусиране на останалото изображение). А за любителите на селфи – бюти ефекти за равен и озарен тен. Дори и без специален режим, двойната Leica камера улавя всеки детайл.

Друго значимо сътрудничество в името на красотата Huawei правят със Swarovski, за да произведат истински шедьоври сред смартчасовниците. Когато ги видях за първи път, не можах да разбера как се управлява часовника с този изящен циферблат. А циферблатът се оказа дисплей, украсен с кристали Swarovski. По отношение на дизайна на устройствата Huawei сътрудничи също с Porsche Design Center (Mate 9).

Шанхай Тауър и Шанхайски световен финансов център, известен заради формата си с името "Отварачката"
Същият модел на сътрудничество с най-добрите имена в различни сфери Китай използва и в архитектурата си. Тази година в Шанхай е открита третата по височина сграда в света Shanghai Tower (632 м), която е дело на американския архитект Маршъл Страбала. Мога да кажа, че освен величествена и красива, тя е и символ на стремежа на Китай към покоряване на високите цели и смелите мечти. Или както казват Huawei – Make it Possible!

Днес Huawei са на трето място в света по пазарен дял, веднага след Samsung и Аpple, а амбицията им е до 5 години да са лидери. Определено вярвам в техния успех и с любопитство ще наблюдавам развитието им. Както тяхното, така и на Китай, където бих се върнала след същите 5 години, за да видя промените там. 

Всички снимки са направени с Huawei P9.    

   

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР