Няма такъв папа като „Младият папа“

Ватиканът с човешко лице или какво би станало, ако папата беше похотлив, нарцистичен, арогантен, млад и красив паднал ангел, какъвто е в сериала на HBO „Младият папа“. Сериалът, за който всички говорят

Ирина Иванова 12 December 2016

Снимка: HBO

„Младият папа“ разказва историята на американеца Лени Белардо (Джуд Лоу), останал сирак още като дете, отгледан от монахиня (Даян Кийтън) и успял на едва 49-годишна възраст да се възкачи на Ватиканския престол под името Пий XIII. С хулиганското си поведение най-младият папа шокира целия католически свят – пуши цигара от цигара, пие кока-кола с вкус на вишна на закуска, има бисексуални наклонности, обявява се в подкрепа на гей браковете и абортите, фен е на „Наполи“ и въобще практикува съвършено нетипичен за един папа лайфстайл. Папата суперзвезда? Доктор Хаус на папите?

Сериалът е създаден под режисурата на италианския майстор Паоло Сорентино (с „Оскар“ за филма си „Великата красота“) и подозираме, че Сорентино се е вдъхновил за сериала от огромния успех на календара със секси падрета от Ватикана, който разгорещи – духовно, разбира се – целия свят през 2013 г.

Според Джуд Лоу, макар че неговият герой е измислен, светът може би не е далеч от избора именно на такъв папа – добър и лош, праведен и грешен, противоречив като всеки един от нас. Британският актьор приема ролята в сериала (при все че не се е снимал в телевизията от 18-годишен, когато участва в сапунка) най-вече заради Сорентино, който според него е един от най-големите режисьори днес. Самият Лоу не е религиозен, като изключим залитанията към будизма в младежките му години. Католическата църква обаче му е интересна, тъй като му напомня за театъра – с всичките си костюми, светлини, песнопения, – и в сериала двамата със Сорентино максимално се възползват от тази театралност, като често я иронизират. Между другото, иронията е солта и пиперът на този сериал и за доказателство привеждаме възгледа на нашия млад телевизионен папа за това къде живее Бог – в къща близнак от американски тип с голяма градина и басейн.

43-годишният актьор изповядва една-единствена религия – да се чувства комфортно в кожата си и да е щастлив в това, което е и което прави. В последните си интервюта дори не споменава думата „любов“. След развода с първата му съпруга Сейди Фрост, с която имат три деца, той изживява бурна връзка с актрисата Сиена Милър, с която се сгодяват, разделят и събират няколко пъти, но така и не успяват да балансират отношенията си. После има кратки авантюри с модела Саманта Бърк и певицата Катрин Хардинг, като и от двете има по една дъщеря. В момента Джуд Лоу живее с 30-годишната Филипа Коан, доктор по психология, малко по-висока от него и с достатъчно дълги за звездния статут на гаджето си крака.

Лоу твърди, че вече е преодолял огромния шок, който преживя, след като преди няколко години телефонът му бе хакнат и той разбра, че няколко от неговите най-близки роднини и приятели са продавали информация за личния му живот на жълтите медии. Харесва живота си в момента – петте му деца, с които той е много близък, работата в театъра и сериала го правят щастлив и е убеден, че е голям късметлия.

А ние се чувстваме щастливи и късметлийки още в първите минути на първия епизод на „Младият папа“, когато Джуд Лоу се размотава пред нас кажи-речи чисто гол преди да облече папските си одежди. Алилуя!

Както писа Vanity Fair: „Точно от такъв папа имахме нужда“.

1 КОМЕНТАР
1
Gigi
12 December 2016, 11:11

Как коментирате филм, който дори не сте гледали? Не сте гледали дори първата серия, в която става ясно /в първите 5 минути/, че "обявяването в подкрепа на гей браковете и абортите" е част от неговия кошмар. Пий 13 е хомофоб, който изключва хомосексуалистите от ръководните места в църквата и иска да забрани абортите. Бисексуален е некръвният му брат, а фен на "Наполи" е държавният секретар - пак става ясно от първа серия. Тотално непрофесионално. Мисля, че няма да ви чета повече, защото ще се съмнявам във всичко друго, за втори път ви улавям в такива гафове.

ТВОЯТ КОМЕНТАР