Конфитюр от лайм и динена кора
Ако животът ти поднесе лимони, направи си... сладко с динена кора
Мануела Панайотова 06 July 2021
Вероятно комбинацията от лайм и динена кора изглежда странна, но пък е много хармонична и резултатът е фин и много свеж конфитюр. Динята неутрализира горчивината, която има кората от лайм, подсилва и придава дълбочина на аромата му. При варенето добива "стъклен" вид и богат карамелен вкус. Дори да не сте любители на сладката, може да ползвате тази дъхава благина всеки път, когато ви потрябва цитрусов акцент.
[[photo:7455]]Използвах 500 г кора от диня (тънката зелена кора се бели) почистена и нарязана на ситни кубчета, 300 г пудра захар, 4 лимона или лайм, тънко нарязани.
Как го направих: Смесих всички съставки в удобен съд, покрих с фолио и оставих в хладилника за една нощ. Варих на слаб огън около 50 минути или докато кората от диня стане прозрачна. Изсипах топлото сладко в буркани и запечатах.