Летен пай

Мануела Панайотова 13 August 2016

Снимка: Мануела Панайотова

В този пай е събрана свежа палитра от продуктите на сезона - спанак, лук, чесън, магданоз и риган. Замених масленото тесто, характерно за този тип печива, с основа от овесени ядки, бадемово брашно и кокосово масло. Комбинацията от ядкови брашна е много удачна за жегите - паят стана много фин, с ронлива и хрупкава коричка. Сервиран студен или топъл, с напитка и семпла салата от домати, той е още една вкусна алтернатива за разнообразяване на лятното меню.

За кората използвах 65 г овесено брашно (смлени овесени ядки), 45 г бадемово брашно, 2 с. лъжици царевично нишесте, 1/2 ч. лъжичка сол, 3 с. лъжици кокосово масло, 3 с. лъжици ледено студена вода.

За плънката използвах 3 яйца, 150 г сирене, 1ч. лъжица риган (сух или пресен), 1/2 ч. лъжичка лют червен пипер, 1/2 ч. лъжичка настъргано индийско орехче, 2 с. лъжици зехтин, 2 стръка пресен лук, скилидка чесън, 200 г спанак, сол и черен пипер.

Как го направих: Започнах с кората - комбинирах сухите съставки в купа, добавих маслото и водата и размесих с ръце, докато се образува тесто. Увих във фолио и оставих в хладилник.

За плънката: размесих яйца с натрошено сирене, прибавих риган, червен пипер, индийско орехче, сол и черен пипер. Загрях зехтин и запържих за около 2-3 минути лук и чесън. Добавих спанак и задуших, докато „увехне” и леко се свие. Поставих в блендер всички съставки за плънката и смесих. Разпределих равномерно охладеното тесто в 20-22 см форма за тарт. Надупчих с вилица и запекох на 180 С за около 10 минути. Извадих кората и намалих фурната на 170 С. Изсипах плънката, поръсих с магданоз и допекох за около 30 минути или до златисто.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР