Така забавни аеро мъфини

Те са отлична протеинова закуска за летните месеци, която еднакво добре се комбинира със солени и сладки храни

Мануела Панайотова 06 August 2016

Снимка: Мануела Панайотова

Това не са типични мъфини, защото в тях няма брашно или набухвател. Всъщност рецептата е за крехки, плоски хлебчета, удобни за сандвич или канапе. Те са отлична протеинова закуска (съдържат само яйца и крем-сирене) за летните месеци, която еднакво добре се комбинира със солени и сладки храни. Хрумна ми да добавя малко захар и да ги изпека във форми за мъфини. Така, освен изключително ефирна и вкусна, новата разновидност се получи и много живописна.

Използвах 60 г крем-сирене, 2 ч. лъжички захар, 3 яйца, щипка сол, 1/4 ч. лъжичка лимонтозу.

Как ги направих: Крем-сиренето оставих на стайна температура, за да е меко. Разделих жълтъци от белтъци и разбих сиренето с 1 ч. лъжичка захар, докато се разтвори. Добавих жълтъците и отново разбих до гладка смес. С миксер разпених белтъците, прибавих сол и лимонтозу, продължих да размесвам. Включих втората чаена лъжичка захар и разбих докато белтъците образуват твърди върхове. Много внимателно, на порции започнах да смесвам с разбитите жълтъци, важно е сместа да е пухкава и обемна. Напълних подготвените форми почти догоре и изпекох на 180 С за около 18-20 минути. В началото мъфините бухват и се напукват, след това леко губят обем, но пък добиват причудливи форми които, плюс изключително фин вкус, носят свежест и чар на трапезата.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР